ГоловнаКоментаріГазопостачанняЗамороженню «Південного потоку» знайшли нові пояснення

Замороженню «Південного потоку» знайшли нові пояснення

До закриття проекту будівництва газопроводу «Південний потік» призвела не відмова Болгарії, а європейські санкції та брак коштів на російських рахунках. Такої думки дотримуються американські та європейські експерти.

Днями Росія заморозила будівництво газопроводу «Південний потік», який мав прокладатися по дну Чорного моря в обхід України. У «Газпромі» прийняття відповідного рішення пояснили несприятливими умовами. Однак США та ЄС мають свої погляди щодо цього.

Так, у США переконані, що до закриття проекту призвели санкції застосовані до Росії.

«Ці повідомлення (про закриття «Південного потоку» - ред.) є свідченням тиску на Росію з боку цілого ряду факторів, санкції включно, а також свідченням зусиль європейських країн щодо здійснення ринкових реформ і бажанням зменшити здатність Росії використовувати газ як інструмент стримування», - підкреслив представник Ради національної безпеки при Білому домі Марк Строх.

Зі свого боку Європа вбачає причину заморозки будівництва «Південного потоку» у нестачі фінансування.

«Справжня причина зупинки проекту - економічне становище Росії та падіння цін на нафту. Через зниження курсу рубля фінансування такого дорогого проекту, як «Південний потік», стало неможливим. До того ж Москва отримала гроші від Пекіна на спільні проекти в енергетичній сфері і тепер хоче направити інвестиції у будівництво газопроводів «Алтай» і «Сила Сибіру». Свою роль зіграли і фінансові труднощі «Газпрому». Правда реальне фінансове становище Росії поступово виходить назовні, і геополітичні намагання Кремля не можуть його замаскувати», - заявив експерт з енергетики і колишній посол Болгарії в Росії Іліян Василів.

Читайте також: «Південний потік» не вирішить «газову» проблему Європи

Колишній посол взагалі сумнівається, що Москва мала намір колись добудовувати «Південний потік» відповідно до європейського законодавства. На його думку, це був лише засіб тиску, а не економічно обґрунтований проект.

Нагадаємо, 1 грудня президент Росії Володимир Путін на спільній прес-конференції із главою Туреччини Реджепом Ердоганом в Анкарі повідомив, що «у нинішніх умовах Росія не буде реалізовувати проект «Південний потік», а почне замість цього будівництво морського газопроводу до Туреччини. Голова «Газпрому» Олексій Міллер підтвердив, що проект «Південний потік» більше не актуальний.

Раніше про можливість закриття проекту говорив Міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв. Зокрема, посадовець наголошував, що якщо у Європи є потреба у зниження транзитних ризиків, Росія побудує газопровід «Південний потік», якщо такої потреби немає, то газопровід будувати немає сенсу.

Зауважимо, у ЄС стверджують, що не наполягали на повному припиненні будівництва газопроводу «Південний потік», а лише вимагали його повної відповідності нормам «третього енергопакету». Тож, Європа не збирається компенсувати витрати Росії.

За матеріалами зарубіжних ЗМІ

 
Коментарі (0)