ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропа вийде крайньою в україно-російських газових стосунках

Європа вийде крайньою в україно-російських газових стосунках

Європа може постраждати від нещодавнього рішення «Газпрому» призупинити надання авансових платежів НАК «Нафтогазу України» за транзит природного газу до 2015 року.

Рішення російського «Газпрому» про призупинення авансових платежів за транзит природного газу НАК «Нафтогаз України» як мінімум до 2015 року створює потенціал помірних перебоїв у постачаннях газу до Південно-Східної Європи цієї зими. До таких невтішних прогнозів дійшли експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, зважаючи на недостатній рівень газу в українських сховищах, - повідомляє «Укрінформ».

«Необхідний обсяг (запасів газу в ПГС - ред.) становить лише близько 2% від річного обсягу споживання газу в Європі. Тому поточні розбіжності навряд чи вчинять істотний вплив на регіон загалом. Водночас, це може призвести до деяких перебоїв у країнах, які покладаються на постачання російського газу через Україну, включаючи Болгарію, Грецію і Туреччину», - вважають в агентстві.

Варто зазначити, що з початку 2012 року «Газпром» провів авансові платежі «Нафтогазу» за транзит на суму 3,5 млрд дол., які українська компанія використовувала для фінансування закупівель російського газу, у тому числі для поповнення сховищ. Проте нещодавно «Газпром» заявив, що останній платіж на 1 млрд дол. покриватиме період до початку 2015 року.

Ці платежі допомагали «Нафтогазу» підтримувати обсяг запасів на рівні 7,5 млрд куб. м. Проте «Газпром» заявляв, що «Нафтогазу» необхідно закачати до ПГС ще 12 млрд куб. м для забезпечення достатнього обсягу газу Україні на зиму, щоб компанії не потрібно було використовувати газ, який направляється через газопровід до Європи.

Fitch розглядає жорсткішу позицію «Газпрому» щодо «Нафтогазу» як ознаку того, що переговори між Росією і Україною за цінами на газ і майбутнім української газотранспортної системи йдуть непросто.

«Газпром» публічно критикував купівлю Україною російського газу у європейських країн. Купуючи російський газ у таких країн, як Угорщина або Словаччина, «Нафтогаз» може досягти істотної економії щодо ціни, яку він платить «Газпрому», - вважають в агентстві.

Нагадаємо, Україна скорочує закупівлі російського газу: в 1 кварталі 2013 року було закуплено лише 7 млрд куб. м. газу у «Газпрому» (зниження на 17% відносно попереднього року). Водночас обсяги транзиту газу з Росії до Європи через Україну також знизилися на 17% до 20,3 млрд куб. м.

 
Коментарі (0)