ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропа може відмовитись від газових поставок через Україну

Європа може відмовитись від газових поставок через Україну

Європейська спільнота втомилася від невизначеності щодо газових поставок з Росії, яка постійно погрожує припинити поставки «блакитного» палива Україні. Відтак, в Євросоюзі готують нову енергетичну стратегію.

Європа може відмовитись від поставок природного газу з Російської Федерації через території України. В ЄС заявляють, що стомилися вести переговори щодо газових поставок щоліта. Про це заявив Віце-президент Європейської Комісії з енергетичного союзу Марош Шефчовіч в інтерв’ю виданню «Аргумент».

Зокрема, він заявив, що Європа не задоволена постійною невизначеністю щодо поставок «блакитного» палива через розв’язаний Москвою конфлікт з Україною.

«Я думаю, що Європа втомилася кожне літо вести переговори про те, як організувати зимові постачання газу. Найбільша світова економіка не повинна мати таких проблем у ХХІ столітті», - розповів пан Шефчовіч.

Відтак, в Євросоюзі готують нову енергетичну стратегію. Згідно з якою, планується до 2019 року закінчити будівництво Трансадріатичного газопроводу, по якому Південно-Східна Європа щорічно отримуватиме до 10 млрд кубометрів газу з Азербайджану.

Читайте також: «Газпром» залякує Україну газовими проблемами

Також, нова енергетична стратегія пропонує позбавити країн - членів Євросоюзу права на підписання контрактів в енергетичній сфері з постачальниками, що не входять в ЄС, без згоди Єврокомісії.

Однак, що стосується російських газових поставок в Україну, єврокомісар запропонував «Газпрому» вести роздільний облік поставок природного газу на підконтрольні терористам території та Україні. На думку європейського чиновника – це допоможе уникнути непорозумінь щодо оплати.

«На даний момент ми маємо суперечливу інформацію від обох сторін, що стосується поставок газу в Донецьку і Луганську області. В даний час - питання поставок в Донецьку і Луганську області і питання про роздільному обліку витрат. Це моя пропозиція. Це те, що ми двом сторонам сьогодні можемо запропонувати», - сказав він.

Нагадаємо, «газове» питання може розв’язатися вже сьогодні у Брюселі, на тристоронніх переговорах, які вчора анонсував голова НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв. Він висловив сподівання на підтримку представників Єврокомісії під час переговорів української сторони з Росією щодо літнього «газового» пакету.

В той же час, в низці ЗМІ з’явилася інформація про те, що вчора Київ намагався домовитись із «Газпромом» в телефонному режимі. А «Газпром» ніби то направив лист до «Нафтогазу», в якому погрожував припинити поставки газу через 3-4 дні.

 
Коментарі (0)