ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїна добровільно повертається до енергозалежності від Росії

Україна добровільно повертається до енергозалежності від Росії

Усі дії українського уряду, які були спрямовані на подолання енергозалежності від Росії, не дали своїх результатів. Замість свободи в енергетичному плані, Київ тепер купує у РФ, окрім природного газу, вугілля та електроенергію.

Боротьба України за енергетичну свободу проти Російської Федерації лише поглибила залежність країни від північного сусіда. Зокрема, це призвело до того, що Київ купує в РФ не лише газ, а й вугілля та електроенергію. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, передає «Аналітична служба новин».

За словами експерта, у минулому році Україні пощастило більше, адже була тепла зима, запаси вугілля та гроші від МВФ, наразі ж у офіційного Києва грошей немає, запаси вугілля необхідно поповнювати та закачувати газ у сховища.

«У минулому році нам просто пощастило з опалювальним сезоном. Була тепла зима, були запаси вугілля попередніх років. Крім того, МВФ виділив нам грошей, з яких ми виплатили борг «Газпрому» в розмірі 3 млрд 200 млн, а також 1 млрд 700 млн дол. за облігаціями. Зараз же у нас грошей немає, а запаси майже в два рази менше. Нам потрібно закуповувати і газ, і вугілля, і оплачувати електроенергію», — сказав він.

За його словами, в України немає іншого виходу, крім як працювати з шахтами, які знаходяться на території так званих «ЛНР» і «ДНР».

«Потрібно викуповувати те вугілля. Це буде своєрідним економічним методом боротьби за ті території. Безумовно, це дуже складно. Дуже великі політичні ризики. Адже тим самим ми підтримуємо формування «ДНР», «ЛНР». І за рахунок цього вони можуть зміцнитися. Але іншого виходу немає», — пояснив він.

Крім того, експерт вважає, що для закупівлі газу необхідно домовлятися з МВФ, ЄБРР, Міжнародним банком про надання кредитів.

«У минулому році ми закачали практично 17,5 млрд куб. м газу. Зараз якщо нам вдасться закачати 15-16 млрд куб. м, але буде холодна зима і пікове споживання, то у нас будуть проблеми з тиском. А не у всіх в приватному секторі є котли, які можуть працювати при мінімальному тиску газу», — зазначив пан Корольчук.

Читайте також: Україна знову хоче закуповувати російський газ

Також, експерт додав, що варто очікувати проблем з електроенергією.

«Ми будемо купувати у Росії. І виходить так, що боролися за незалежність, а в результаті ми ще більше стали залежними від РФ. Крім газу, ми почали імпортувати вугілля та електроенергію», — резюмував він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, експерти сфери енергетики звинувачують владу у доведенні енергоринку до критичного стану. Таким чином, енергетична сфера України просто була вимушена імпортувати електроенергію з РФ, незважаючи на відверто завищену ціну.

 
Коментарі (0)