ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропа «відхрестилась» від участі в підписанні «зимового» пакету

Європа «відхрестилась» від участі в підписанні «зимового» пакету

Єврокомісія вирішила «відійти» від питання підписання «зимового» газового протоколу. Таке ставлення європейські чиновники пояснюють тим, що це питання має бути вирішеним суто між урядами України та Росії.

В Європейській Комісії заявляють, що питання поставок природного газу в Україну в зимовий період мають вирішити уряди України та Російської Федерації. Про це вчора у Брюсселі повідомила речник віце-президента Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Анна-Каіса Ітконен, передає «Уніан».

Крім того, чиновниця заявила, що Президент Франції Франсуа Олланд гарантував підписання «газової» угоди після завершення переговорів у «нормандському форматі».
 
«Президент Олланд сказав, що ми обговорили газові домовленості, було гарантовано, що угода буде підписана, а потім буде виконана. Нам дійсно немає що додати. Вони (українська та російська сторони) не підписали контракт, вони його парафували. Зараз залишається урядам продовжити необхідний процес», - сказала пані Ітконен.
 
Що ж стосується самого підписання, то це окреме питання, яке повинні вирішити між собою Київ та Росія.
 
Крім того Прем`єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україні вдалося на 80% знизити залежність від російського газу.
 
 
«Дешевого газу не буває. Ми там вже були. Угода про дешевий газ закінчилася окупацією Криму. Дешевий газ може бути тільки там, де є дешевий сир», - заявив Прем'єр.
 
Нагадаємо, згідно з парафованим тристороннім протоколом, Україна бере на себе зобов'язання забезпечити транзит природного газу через свою територію до Європейського Союзу, зокрема через закачування 2 млрд куб. м газу до своїх підземних газових сховищ впродовж жовтня ц.р.
 
За словами Міністра енергетики і вугільної промисловості України Володимира Демчишина, це цілком реально.
 
«Протокол «зимовий» погоджено. Він залишився тристороннім та на весь опалювальний сезон, як ми і наполягали. Комерційні угоди узгоджено. Формула на формування ціни на газ зрозуміла. На відповідний квартал ціну підтвердили, надіслали усі необхідні договори між ВАТ «Газпромом» та НАК «Нафтогазом», - заявив він.
 
Коментарі (0)