ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропа розраховує на швидке рішення «газових» суперечок

Європа розраховує на швидке рішення «газових» суперечок

У Європі сподіваються знайти проміжне рішення щодо суперечних газових питань між Росією та Україною до початку жовтня. Українська сторона запевняє, що готова до компромісу.

Проміжне рішення щодо газової проблематики між Росією і Україною має бути знайдено до жовтня. Такої думки дотримується європейська сторона, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, сьогодні в Баку перед початком переговорів з Міністром енергетики України Юрієм Проданом єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер зазначив, що до кінця тижня сторони мають намір призначити дату тристоронньої зустрічі за участю Росії, ЕК та України. «І протягом двох тижнів постараємося обговорити газові питання, щоб знайти проміжне рішення (за ціною - ред.) до жовтня», - підкреслив він.

У свою чергу Юрій Продан заявив, що українська сторона налаштована на компроміс. «Наші пропозиції практично завжди були єдині з Єврокомісією, і сподіваюся, що так буде і далі», - сказав глава українського Міненерго.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 29 серпня в Москві пройшла зустріч Міністра енергетики РФ Олександра Новака і єврокомісара з енергетики ЄС Гюнтера Еттінгера. Основними темами для обговорення стали: забезпечення безпеки транзиту газу в Європу через територію України, правові та технічні аспекти реалізації проекту «Південний потік», доступ ВАТ «Газпром» до повної потужності газопроводу OPAL, а також питання, пов'язані з функціонуванням енергодіалогу Росія - ЄС. За її результатами Глава Міненерго Росії Олександр Новак зробив кілька заяв. Україну не тільки звинуватили в попередньому несанкціонованому відборі транзитного газу, але і показали «великодушність», запропонувавши ту саму неприйнятну для Києва ціну на «блакитне» паливо у 485 дол. за тис. куб. м, хоча й зі знижкою в 100 дол. за рахунок мита, яка вже пропонувалася і була відхилена українською стороною.

 
Коментарі (0)