ГоловнаПублікаціїАналітика Газові переговори: Росія та ЄС знімають маски

Газові переговори: Росія та ЄС знімають маски

Тиждень, що минає, став для України своєрідною перевіркою на міцність, черговим етапом переосмислення «хто є хто», особливо в енергетичних питаннях, які потребують негайного вирішення, але, здається, зайшли в глухий кут.

Останні дні країна провела в очікуванні певного компромісу чи надії на такий, адже 29 серпня в Москві мала відбутися зустріч Міністра енергетики РФ Олександра Новака і єврокомісара з енергетики ЄС Гюнтера Еттінгера стосовно «газових» питань, українських в тому числі. Однак, результат переговорів якоюсь мірою був шокуючим. Україну не лише звинуватили у попередньому несанкціонованому відборі транзитного газу, але й вдали великодушність, запропонувавши ту саму неприйнятну для Києва ціну на «блакитне» паливо у 485 дол. за тис. куб. м, хоча і зі знижкою у 100 дол. за рахунок мита, яка вже пропонувалася і була відхилена українською стороною. Як це було і до чого привело? – зупинимося детальніше.

29 серпня у Москві пройшла зустріч  Міністра енергетики РФ Олександра Новака і єврокомісара з енергетики ЄС Гюнтера Еттінгера. Основними темами для обговорення стали: гарантування безпеки транзиту газу в Європу через територію України, правові та технічні аспекти реалізації проекту «Південний потік», доступ ВАТ «Газпром» до повної потужності газопроводу OPAL, а також питання, пов'язані з функціонуванням енергодіалогу Росія - ЄС. За її результатами Глава Міненерго Росії Олександр Новак зробив кілька заяв. Перша з них стосувалася побоювань щодо несанкціонованого відбору Україною транзитного газу.

«Існує досить серйозна проблема, пов'язана з можливим відбором газу з боку України в зимовій період під час холодної погоди, а це не за горами, це середина жовтня - листопад місяць. У зв'язку з цим той обсяг газу, який ми маємо намір у відповідності з контрактом поставляти європейським споживачам у повному обсязі, він може бути несанкціоновано відібраний Україною для забезпечення своїх потреб», - зазначив він.

Окрім того, за словами Міністра РФ, таку ж стурбованість висловив і єврокомісар з енергетики ЄС Гюнтер Еттінгер.

Водночас пан Новак наголосив, що «Газпром» готовий до рішення Стокгольмського арбітражу надати НАК «Нафтогазу» знижку в 100 дол. Таким чином, ціна на «блакитне» паливо буде знижена до 385,5 дол. за тис. куб. м. Він пояснив, що ця пропозиція вкладається в рамках діючого контракту на поставку газу і може бути прийнята додатковими угодами. Більше того, «Газпром» може розробити для України графік реструктуризації боргу за газ у разі погашення його частини. Зауважимо, за підрахунками російського монополіста, мова про 5,3 млрд дол., тобто не сплаченими є 11,5 млрд кубометрів природного газу.

Відповідь української сторони не забарилася. У той же день Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що припущення пана Новака стосовно несанкціонованого відбору транзитного газу «є безпідставним і мають на меті одне  - дискредитацію українського маршруту та просування альтернативних шляхів поставки російського газу до країн ЄС – Північного Потоку, Південного Потоку, ОПАЛ».

Читайте також: Україна пішла в «енергетичний» наступ

«Факти несанкціонованого відбору з української сторони відсутні – ані сьогодні, ані у минулому. Натомість, факт припинення з боку РФ постачань газу до Європи через територію України у 2009 році всі добре пам’ятають» - наголосив Глава українського Міненерго.

До того ж, Юрій Продан назвав дискримінаційною пропозицію ціни на природний газ до 385 дол. за тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол.

«Ми знову чуємо ціну у 385 дол. за рахунок застосування т. зв. знижки у 100 дол. від ціни 485 дол. за рахунок відміни мита. Тобто, на думку російської сторони ціна у 485 дол.  є справедливою та ринковою. Ми вважаємо, що ця ціна дискримінаційна» - підкреслив він.

У той же час Міністр повідомив, що українська сторона зробила кілька пропозицій, в т.ч. консолідованих з Єврокомісією, за дійсно ринковими механізмами встановлення ціни.

«Остання наша пропозиція - розраховувати ціну, виходячи з рівня цін,які склалися на європейських газових хабах, зменшивши її на величину витрат на транспортування газу від кордону РФ до країн ЄС. Яка ціна може бути більш ринковою ціною ніж біржова ціна?» - додав Глава Міненерго.

Зауважимо, на думку експертів, Україна за жодних умов не має погоджуватися на подібні знижки, спочатку потрібно визначитися з ціною на «блакитне» паливо.

«Українська сторона не має права згоджуватися на такі формулювання… Нам потрібна справедлива ціна, а вона суттєво нижча 300 доларів. І ця ціна повинна бути закріплена без всіляких знижок. Знижки – це окреме питання, воно обговорюється потім. А спочатку треба встановити ціну. Не треба було піднімати ціну захмарно і тепер робити знижку на 100 доларів, нібито це великий жест. Нема ніякого жесту і, зрештою, ми нічого не просимо. Ми вимагаємо одного – справедливої ціни на газ», – зазначив  експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

До речі, це не єдина «газова» хитрість, до якої днями вдалася Росія, аби Україна несвідомо погодилася на ціну «блакитного» палива в 485 дол. за тис. куб. м. Напередодні НАК «Нафтогаз» отримала від ВАТ «Газпром» доплату за транзит газу в липні. На думку експертів, прийняття цих коштів могло стати непрямим доказом того, що українська сторона визнає нову ціну на газ, тим самим зігравши на руку російському монополісту у Стокгольмському арбітражі.  

«Наш контракт передбачає оплату за послуги транзиту, але в практиці відносин за останні роки мали місце так звані авансові платежі. Але нинішні дії «Газпрому» спрямовані на збільшення своє доказової бази в Стокгольмському арбітражі. Використовуючи цей платіж, «Газпром» хоче створити прецедент прийняття українською стороною, тобто «Нафтогазом» так званої формули розрахунку транзиту. А вона передбачає, що тариф транзиту буде коригуватися в залежності від ціни газу, який купує Україна. Таким чином «Газпром» хоче отримати в свої руки документ з боку «Нафтогазу», що українська компанія визнає збільшення транзитного платежу. Це можна використовувати як непрямий доказ того, що Україна погоджується з ціною, встановленою «Газпромом» в односторонньому порядку з 1 квітня», – зазначив виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Андрій Чубик.

Читайте також: Україна змінює «газову» стратегію

Відповідно НАК «Нафтогаз України» не прийняла 10,54 млн дол., перерахованих ВАТ «Газпром» в якості доплати за транзит російського газу по території України в липні, і повернула платіж відправнику.

«Нафтогаз» вважає, що цей платіж був здійснений безпідставно, в результаті чого він був повернений відправнику», - пояснив рішення голова правління НАК Андрій Коболєв.

При цьому зауважимо, Європа як третя зацікавлена сторона у вирішенні «газових» непорозумінь між Україною і Росією зайняла досить нечітку позицію, наближену до «і не нашим, і не вашим». За результатами зустрічі з главою російського Міненерго Олександром Новаком єврокомісар з енергетики ЄС Гюнтер Еттінгер підкреслив, що сторони погодилися на тому, що вирішення спірних питань з Україною має містити чотири позиції: проміжну ціну, виконання всіх поставок і транзитних зобов'язань, план погашення неоплачених рахунків, розроблений на найближчі кілька тижнів, і використання газопроводу OPAL. Таким чином, можна зробити висновок, що ЄС підтримує заяву російської сторони, грубо, стосовно ненадійності України як транзитера газу та у прийнятності ціни «блакитного» палива для Києва у 485 дол. за тис. куб. м. Тоді як до цієї зустрічі у ЄС заявляли, що Європа спробує забезпечити Україну газом у разі припинення його поставок через суперечку з Росією. Окрім того, наголошувалося, що Європейська комісія готує кризовий план на той випадок, якщо постачання російського газу в Європу також повністю припиняться, хоча й Гюнтер Еттінгер виключає такий сценарій, мовляв, не думає, що президент РФ Володимир Путін використовуватиме енергетичні питання як політичний важіль. Ця певність ґрунтується на «мінських» домовленостях.

Нагадаємо, на тижні Президент РФ Володимир Путін під час переговорів у Мінську з Президентом України Петром Порошенко повідомив, що сторони домовилися про відновлення консультацій з газової проблематики.

Надійність поставок до ЄС пообіцяв і Олександр Новак на московській зустрічі. Однак, українська сторона все ж у цьому сумнівається на відміну від європейських колег. Прем'єр-Міністр Арсеній Яценюк переконаний, що взимку Росія перекриє не лише усі поставки енергоресурсів в Україну, а й транзит газу до Європи. Такої ж думки і українські експерти.

«Повне перекриття транзиту газу з РФ через територію України - не спроба ввести в оману європейських споживачів російського палива, а реальний сценарій. При чому, він був відпрацьований ще під час попередніх «газових воєн» між сусідніми державами. Росія ще в 2003 році заявила, що її енергетичні ресурси - інструмент для політичних маніпуляцій» - підкреслив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Примітно також, що опісля зустрічі в Москві Гюнтер Еттінгер застеріг європейські країни від поширення європейських санкцій на енергетичну сферу.

«В такому випадку програють усі - Росія, Україна, ЄС та країни західних Балкан» - сказав він.

До речі, у США теж заговорили про санкції проти Росії, але думки розділилися. І демократи, і республіканці говорять про те, що санкції не дають очікуваного ефекту. Вплинути на Москву можуть лише санкції спрямовані проти «Газпрому».

Тож, єдиною приємною новиною цього тижня у енергетичній сфері є повідомлення про те, що тестування газопроводу, який буде поставляти газ реверсом в Україну через територію Словаччини, успішно завершилося. Однак і ця приємність – часткова.

Як розвиватимуться події надалі? - покаже вже наступний тиждень.

 
Коментарі (0)