ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропа втрачає енергетичну волю

Європа втрачає енергетичну волю

Країни Європи поступово піддаються тиску Росії у питаннях енергетики. Вслід за Австрією свою готовність до будівництва газопроводу в обхід України підтвердила Угорщина.

Угорщина будуватиме свою частину газопроводу «Південний потік», який є проектом російського «Газпрому» і йде по дну Чорного моря в обхід України. Про це заявив угорський Прем’єр-міністр Віктор Орбан, - повідомляє «Радіо Свобода».

«Той, хто сказав, що ми не повинні будувати «Південний потік», має запропонувати альтернативу щодо того, як ми маємо жити без енергетики» - аргументував він.

Ця заява пана Орбана підтверджує наявність розбіжностей у Євросоюзі щодо цього газогону.

Зауважимо, раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тиску Росії у питанні будівництва «Південного потоку», заявивши, що контракт з «Газпромом» підписаний з порушенням правил конкуренції.

Так, минулого місяця Болгарія заморозила будівництво цього газопроводу. Але австрійська енергетична компанія OMV і російський «Газпром» підписали контракт на будівництво австрійської частини трубопроводу «Південний потік», який повинен постачати природний газ до Європи в обхід України.

Підписання відбулося 24 червня перед переговорами у Відні між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Австрії Хайнцем Фішером, які обговорювали «Південний потік» і кризу в Україні.

OMV стверджує, що проект сприятиме зміцненню безпеки енергетичних поставок до Європи.

Київ виступає категорично проти цього проекту. Однак, на думку українських експертів, його реалізація цілком ймовірна, оскільки в Єврокомісії на сьогодні немає повноважень, щоб просто заборонити будівництво цього газопроводу.

 
Коментарі (0)