ГоловнаПублікаціїБлагоустрійЄвропейській досвід зеленого благоустрою

Європейській досвід зеленого благоустрою

Загальновідомо, що одним із сегментів сфери благоустрою міст є зелені насадження, які мають велике значення в житті та функціонуванні міст.
За останні 5 років в Україні площа всіх видів міських насаджень у середньому збільшилася в 3 рази, а в містах і промислових центрах степового Донбасу та Придніпров'я - в 5 разів. Площа парків, садів, скверів, бульварів в багатьох містах перевищує 20 кв. м на одного мешканця.

Париж

У Парижі, наприклад, норма зелених насаджень у різних районах коливається від 3-12-14 кв. м на одного мешканця. У Нью-Йорку район центру Мантхеттен має 3 кв.м. зелених насаджень на 1 людину, район Бронко - 20 кв.м а район нетрів їх зовсім не має. Чикаго порівняно добре забезпечений зеленню: має 140 парків, 5 бульварів, на 1 жителя припадає 12 км.м зелених насаджень. Однак хоча озеленення перераховується на всіх жителів міста, західна його частина їх повністю позбавлена (там розташовані нетрі бідняків).

Відень

У Відні в середньому в місті на кожного жителя припадає 17 кв.м зелені, то в перерахунку на окремі райони 18,3 і 0,5 кв.м. Наведені цифри включають приватні володіння і заміські парки.

Рішення з благоустрою

Серйозну увагу за останнє десятиліття в Україні і за кордоном приділяється озелененню історично сформованих центрів шляхом реконструкції і разуплотнения щільно забудованих районів.
 
У першу чергу, зноситься малоцінний житловий фонд. Утворилися двори, розрізнені озеленені ділянки об'єднуються в бульвари. Інший варіант створення бульвару - це використання під озеленення житлової вулиці з маленьким рухом. Вона перетворюється на пішохідну трасу - бульвар з місцевими проїздами. Цей спосіб використовував відомий американський архітектор Хальпрін при реконструкції вулиці Ніколлет-Молл в Міннеаполісі. По всій довжині вулиці прокладений звивистий вузький проїзд (7,2 м замість 18 м) для громадського транспорту і таксі. Це дозволило уникнути монотонності вуличного пейзажу. Інший простір вулиці максимально озеленено та надано пішоходам. Весь набір необхідних малих архітектурних форм вирішено в єдиному ключі.
Озеленення реконструюються кварталів і нових мікрорайонів особливо важливо у зв'язку з тим, що повсякденний відпочинок населення протікає, головним чином, у внутрішньоквартальних просторах. Реконструкція погано озелененої території проходить у кілька етапів. У результаті її проведення створюється взаємопов'язана система озеленених територій, підвищується норма озеленення.
 
У практиці озеленення міст з успіхом застосовуються сади і сквери на платформах підземних гаражів. За кордоном розроблено декілька систем садів на дахах, які забезпечують найбільш оптимальні умови для розвитку рослин. Цей прогресивний метод озеленення є резервом збільшення площі зелених насаджень. Ландшафтна архітектура міст налічує багато вдалих прикладів використання простору над підземними гаражами.

США

Найбільший сад на даху в США створений в Окленді над чотириповерховим підземним гаражем площею 1,4 га. Його мальовничий ландшафт досягається вільним плануванням доріжок, квітників, водойм, груп дерев. У такому ж стилі вирішене сквер над підземним гаражем в Пітсбурзі. Його автор, відомий ландшафтний архітектор Саймондс, зумів створити мальовничий оазис з мікрорельєфом як контраст урбанізованому місту.

Японія

Заслуговує уваги досвід японських архітекторів, які створили багатоярусний сквер для «споглядального» відпочинку в місті Каратсу. Композиція будується на поєднанні декоративних стінок, терас, сходів, фонтанів, скульптур, водойм. Для покриття застосований кольоровий пісок і галька.
 
Прогресивний метод збільшення озеленення міської території - це створення садів на плоских дахах житлових і громадських будівель. Вони мають перевагу з точки зору інсоляції та забрудненості повітря, так як на рівні дахів повітря значно чистіше. У багатьох містах світу озеленення покрівель розглядається як один із шляхів вирішення проблеми оздоровлення навколишнього середовища, а стало бути, поліпшення якості життя городян.

Лондон

У Лондоні до проблеми озеленення ставляться дуже серйозно, це один найзеленіших міст Європи. Англійська паркова культура здавна вважається зразковою. Озелененням у Лондоні займаються в основному не міська влада, а самі мешканці та приватні компанії. У кожному з 32 районів великого Лондона діють районні муніципальні ради, відповідальні за питання озеленення на своїх територіях. Саме комісії цих рад, а не міська мерія, наділені правом виділяти ділянки під забудову. Вони ж займаються благоустроєм підвідомчій території, включаючи пристрій парків, набережних та інших місць загального користування. Лондонські районні ради користуються небаченою в інших країнах автономією, без згоди яких, ні мерія, ні навіть уряд не можуть реалізувати свої будівельні проекти.
 
Чистота і озеленення обходяться жителям Лондона в копієчку. Ні уряд, ні мерія на благоустрій міста коштів не виділяють. Гроші йдуть з районних бюджетів, куди вони надходять за рахунок постійно зростаючого місцевого податку. Податок цей встановлюється на місцях та його ставки різні в різних частинах міста. Зазвичай він становить порядку 150 фунтів. 
 
Коментарі (0)