ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГКабмін нарешті визначиться з пенею за комунальні борги

Кабмін нарешті визначиться з пенею за комунальні борги

Згідно з документом, таким чином планується досягти 98% рівня розрахунків населення України за спожиті житлово-комунальні послуги.

Кабінет Міністрів України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства у квітні цього року визначать розмір і порядок стягнення пені за невчасні розрахунки за спожиті житлово-комунальні послуги.

Це визначено Національним планом дій на 2012 рік зі впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 рр., затвердженим указом Президента України Віктора Януковича №187/2012 від 12 березня цього року.

Згідно з документом, таким чином планується досягти 98% рівня розрахунків населення України за спожиті житлово-комунальні послуги.

Як повідомляло раніше «У.К.», за радянських часів громадяни сплачували комунальні послуги через «Ощадбанк», який, відповідно до документів в платіжних повідомленнях, сам вказував розмір пені. Однак, через невиплату чи затримку зарплати люди не мали змоги оплачувати комунальні послуги. Тому з 1996 року був запроваджений мораторій на штрафи та пеню за несплату за житлово-комунальні послуги. Втім, через декілька років нарахування пені вирішили відновити через борги населення за житлово-комунальні послуги.

17 грудня 2010 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягування з громадян України пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги». Згідно із законом, на борги за комунальні послуги, що утворяться з 1 січня 2011 року, нараховувалася пеня у розмірі 0,1%. Відповідно до нормативних документів, термін сплати цих послуг до 20 числа місяця наступного за звітний, тобто до 20 лютого, жодних штрафних санкцій не передбачається.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (1)
Владимир
19 Березня 2012 p. 16:37
Другими словами:на тот долг,что человек пока не в состоянии погасить,будет насчитываться 0,1% от общей суммы?И логика?Долг просто будет расти, пропорционально проценту пени.Текущие платежи, еще как-то пока,подчеркиваю,со скрипом можно оплатить,а вот трехзначные суммы-врядли.И никакая реструктуризация вопрос не решает в корне.Можете посчитать сами:сумма,дополнительно к текущей,просто ярмо.Я лично, с 1,4 грн./мес. зарплаты отношу в кассу 500 грн./мес.И месяц еще надо как-то прожить.Как?-Интересует похоже только меня.Но главное,что такой уровень дохода практически у половины населения сейчас.Так что принцип насоса обречен,и вопрос не решит,и озлобит людей,что приведет к совсем другому результату...