ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняКабмін затвердив Стратегію термомодернізації будівель до 2050 року

Кабмін затвердив Стратегію термомодернізації будівель до 2050 року

Кабінет міністрів затвердив Стратегію термомодернізації будівель країни до 2050 року, у якій структуризували довгостроковий план поступового оновлення фонду будівель України з урахуванням енергоощадних технологій

 

Кабінет міністрів затвердив Стратегію термомодернізації будівель країни до 2050 року, у якій структуризували довгостроковий план поступового оновлення фонду будівель України з урахуванням енергоощадних технологій.

Стратегія розроблена Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з партнерами.

Зауважується, що Стратегія необхідна для зниження споживання енергії, оскільки її найбільше споживається саме в будівлях. Передбачається, що впровадження комплексної термомодернізації матиме вплив на розмір комунальних платежів в бік їх зменшення.

В умовах війни та атак російських окупантів на об’єкти критичної інфраструктури необхідно шукати такі рішення, які дозволять підтримувати енергетичну систему України, ощадно використовувати енергію та швидше реагувати у можливих кризових ситуаціях, – заявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Затверджений документ визначає сім головних цілей для досягнення енергоефективності та декарбонізації:

Високу пріоритетність політики підвищення енергоефективності будівель на державному та місцевому рівнях.

Комплексні та інтегровані підходи до термомодернізації.

Подолання енергетичної бідності.

Сприятливе ринкове середовище для масштабної термомодернізації будівель.

Швидкі темпи глибокої термомодернізації громадських будівель.

Стале та цілеспрямоване фінансування термомодернізації.

Розвиток людського потенціалу, цифровізації та інновацій у сфері термомодернізації будівель.

Зазначається, що Стратегія є основоположним програмним документом у сфері енергоефективності. Попереду – послідовне та системне її впровадження на всіх рівнях урядування та в кожному секторі енергоспоживання.

Крім Стратегії термомодернізації, також затверджено концепцію Державної цільової економічної програми підтримки термомодернізації будівель до 2030 року, та Операційний план заходів з реалізації у 2024 – 2026 роках.

Концепція термомодернізації передбачає запровадження системи фінансової підтримки ініціатив населення (перш за все в індивідуальних житлових будинках), місцевої влади та бізнесу для підвищення енергоефективності будівель та розвитку інтегрованих в будівлі відновлювальних джерел енергії.

 

 

 
Коментарі (0)