ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаКамені спотикання української енергетики

Камені спотикання української енергетики

Результати дослідження «Енергетичний сектор України», проведеного міжнародною аудиторською компанією KPMG показали, що основні енергетичні проблеми України – це низька енергоефективність та залежність від імпорту енергоносіїв

Дослідження грунтується на результатах опитування, в якому взяли участь 34 галузевих експерта і фахівця вітчизняних та іноземних компаній, що працюють у різних підгалузях енергетики.

Серед основних енергетичних проблем України фахівці виділили низьку енергоефективність і, відповідно, надмірне споживання енергії, а також залежність від імпорту російського газу.

При цьому серед основних перешкод для розвитку енергетичної галузі експерти назвали нестабільність та, місцями, непрозорість регуляторної політики.

Як виявилося, проблеми України значно відрізняються від проблем, енергоринку Європи.

За словами представника компанії KPMG в Україні Юрія Шведа, респонденти акцентували увагу на нестабільності цін на енергоносії, а також на питаннях кваліфікації та доступності робочої сили, і водночас обійшли увагою проблему фінансування.

Втім, експерт додав, що враховуючи поступову міжнародну інтеграцію вітчизняної економіки, у середньостроковій перспективі вірогідна актуалізація подібних викликів і для енергетичного сектору України.

Окрема частина дослідження була присвячена альтернативній енергетиці, яка останнім часом привертає увагу багатьох учасників ринку.

«Різниця в результатах дослідження українського ринку і подібного міжнародного дослідження з проблематики розвитку відновлювальної енергетики пояснюється тим, що європейські ринки вже наближаються до свого насичення і державні програми країн Єврозони зменшують підтримку галузі відновлюваної енергетики. Але ми бачимо перспективні точки концентрації зусиль на ринках СНД, зокрема і в Україні», - зазначила керуючий директор IBCentre Юлія Березовська.

Джерело: Дзеркало Тижня

 
Коментарі (0)