ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоКаналізаційні люки візьме під охорону закон

Каналізаційні люки візьме під охорону закон

У зв'язку з тим, що останнім часом комунальники стикаються з частим викраденням каналізаційних люків, яке призводить до трагічних наслідків, парламентарії можуть ввести кримінальну відповідальність за відповідні дії.

Парламентаріям було запропоновано внести зміни до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за викрадення каналізаційних люків. Відповідний законопроект був ініційований народним депутатом від Партії Регіонів Антоном Яценком та зареєстрований у Верховній Раді днями.

Згідно з пояснювальною запискою, документом передбачається доповнення до Розділу VІ Кримінального кодексу України. Зокрема, Антон Яценко пропонує ввести нову статтю, яка встановить кримінальну відповідальність за викрадення каналізаційних або водопровідних люків, водостічних решіток, а також за їхнє придбання або отримання, зберігання чи збут.

Якщо законопроект знайде схвалення, відповідне порушення каратиметься штрафом  від  100 до 200 неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян  або  виправними роботами на строк до 2  років,  або  обмеженням  волі  на  строк до 3-5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Окрім того, якщо порушення буде здійснене повторно або за  попередньою  змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах, винні понесуть покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Якщо ж перераховані дії стануть причинами загибелі людей, вони   каратимуться позбавленням   волі   на   строк   від   8  до 12 років.

На думку Антона Яценка, лише так можна запобігти подальшому викраденню каналізаційних люків, які призводять до негативних, часто трагічних наслідків.

Нагадаємо, 10 жовтня 2013 року у м. Львів по вул. Широкій, 86 в каналізаційний люк провалився дворічний хлопчик, який наступив на незакріплену кришку. Не дивлячись на те, що за даними Держслужби надзвичайних ситуацій, до рятувальної операції було залучено 52 людини та 12 одиниць техніки, врятувати дитину не вдалось.  Подібні випадки мають місце і у інших куточках України.

 
Коментарі (0)