ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКерівник «Нафтогазу» схвалює намір «Газпрому» судитися

Керівник «Нафтогазу» схвалює намір «Газпрому» судитися

«Нафтогаз» вітає намір «Газпрому» звернутися до арбітражного трибуналу з претензіями до української компанії. Керівник НАКу вважає, що це найбільш цивілізований спосіб вирішення суперечок.

НАК «Нафтогаз України» вітає намір ВАТ «Газпром» передати свої претензії до української компанії на розгляд арбітражного трибуналу. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі НАКу.

«Арбітраж — це найбільш цивілізований спосіб вирішувати комерційні спори, якщо сторони не можуть знайти згоди шляхом переговорів», — прокоментував голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв недавню заяву «Газпрома» Олексія Міллера.
 
Зазначимо, сторони ініціювали провадження в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма в червні 2014 року. «Нафтогаз» підготував обґрунтування своїх претензій і заявив свої позовні вимоги в рамках арбітражного провадження за контрактом на поставку газу в січні 2015 року. Зустрічні позовні вимоги в рамках того ж виробництва «Газпромом» ще не заявлялися.
 
«Газпром не вперше виставляє «Нафтогазу» рахунки, посилаючись на пункт контракту 2009 року, який, на думку «Газпрому», містить положення «бери-або-плати». Такі рахунки жодного разу не були прийняті до сплати, бо вони, на думку «Нафтогазу», не відповідають контракту. Крім цього, серед поданих «Нафтогазом» позовних вимог є вимога про визнання даного пункту контракту недійсним», – йдеться у повідомленні «Нафтогазу».
 
У прес-службі компанії зазначили, що окреме арбітражне провадження ведеться також за контрактом на транзит природного газу. Позовні вимоги за цим контрактом «Нафтогаз» заявив в травні 2015 року. 
 
Сумарні претензії «Нафтогазу» до «Газпрому» за двома контрактами перевищують 16 млрд дол.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», вчора голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що компанія направить претензії  до Стокгольмського арбітражного суду щодо стягнення з НАК «Нафтогаз України» 8,197 млрд дол. штрафу за невикористаний у минулому році НАКом природний газ за системою «бери або плати».
 
Коментарі (0)