ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняКиїв перетворять на найбільший енергонезалежний хаб у Центральній та Східній Європі

Київ перетворять на найбільший енергонезалежний хаб у Центральній та Східній Європі

Розумна енергетика та розумні мережі стануть одним із ключових застосувань системи, над якою працюють World Economic Forum, Київ Цифровий та Deloitte

 

Розумна енергетика та розумні мережі стануть одним із ключових застосувань системи, над якою працюють World Economic Forum, Київ Цифровий та Deloitte.

World Economic Forum, Київ Цифровий та Deloitte провели установчу зустріч, де ключовою темою стало створення в Києві найбільшого енергонезалежного хабу в Центральній та Східній Європі. Про це повідомив керівник цифрової трансформації Києва та заступник голови КМДА Петро Оленич у своєму Telegram-каналі.

«Разом зі світовими лідерами ми працюємо над інноваціями в енергетичній сфері. „Розумне“ місто — це не лише датчики і камери, а й елемент критичної інфраструктури і стійкої енергоефективної моделі. Із таким сусідом як росія — це musthave для нас», — написав Петро Оленич.

Як зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, енергетична стійкість та ефективність були і є ключовими складовими розвитку Києва.

«В останні кілька років у Києві виконали тисячі енергоефективних проєктів у будівлях — житлових будинках, дитячих садках, лікарнях, що дозволили знизити енергоспоживання в них. Із початком війни розробка рішень для більш гнучкого функціонування енергосистем та посилення фізичного захисту енергетичної інфраструктури стали актуальними як ніколи, — підкреслив він. — Попри важкий воєнний період українська столиця продовжує критично важливі проєкти і не припиняє поточну роботу для забезпечення людей життєво необхідними послугами. Наприклад, готуючись до зими, Київ замінив понад 50 км теплових мереж, в тому числі на територіях, що зазнали руйнувань внаслідок ракетних обстрілів. Війна не здатна спинити наше прагнення розвитку й оновлення».

Діалог із представниками World Economic Forum був зосереджений на тому, як підвищити енергетичну стійкість шляхом стратегічного впровадження цифрового двійника міста.

Компанії і представники з державного та приватного секторів обговорили та надали ключові рекомендації щодо того, як можна перетворити Київ на місто з нульовим рівнем енергоспоживання та підтримувати стійку й стабільну критично важливу інфраструктуру в межах спільного бачення майбутнього.

«Під час повномасштабного вторгнення було пошкоджено критично важливу енергетичну інфраструктуру для постачання, виробництва та передачі електроенергії. Тому зусилля з післявоєнної відбудови Києва повинні враховувати еволюцію енергетичної системи та сценарії реагування як на зовнішні загрози, так і на сталі енергетичні рішення для міста», — зауважив радник міського голови Олег Половинко.

Бачення Києва полягає в тому, щоб стати найбільшим вуглецево-нейтральним хабом у Центральній та Східній Європі, який спирається на кращі цифрові можливості, що працюють за принципом відкритих даних і штучного інтелекту для створення цифрового двійника, який зможе надавати важливу внутрішню інформацію та найкращу підтримку енергетичним рішенням. Розумна енергетика та розумні мережі стануть одним із ключових застосувань системи, над якою працюють World Economic Forum, Київ Цифровий та Deloitte.

Нагадаємо, для енергоефективності у будинках Києва встановлюють індивідуальні теплові пункти. Це дає змогу регулювати споживання тепла та заощаджувати кошти. Тому вже сотні будинкових громад зробили це за міською програмою енергоефективних проєктів «70/30».

 

 

 
Коментарі (0)