ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоКМУ змінив механізм введення споруд в експлуатацію

КМУ змінив механізм введення споруд в експлуатацію

Приймати споруди в експлуатацію стане легше, адже уряд спростив відповідну процедуру. Що саме відтепер потрібно вказувати у декларації – пояснює «Україна Комунальна».

Кабінет Міністрів України 1 жовтня вніс зміни до постанови №461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів». Цим самим КМУ спростив декларацію про введення в експлуатацію об’єктів, які починали будуватися шляхом подання повідомлення. Таке рішення ухвалене за пропозицією Державної архітектурно-будівельної інспекції України, щоб полегшити громадянам оформлення документації про введення в експлуатацію садибних та дачних будівель. Про це йдеться в тексті постанови, розміщеної на сайті уряду.

«Оновлена спрощена декларація складається лише з 7 пунктів, тоді як раніше їх було 15. Вона містить лише загальнозрозумілі дані. Тому заповнити її зможе будь-яка людина, яка навіть не є фахівцем у будівництві. У зв’язку з цим ми очікуємо суттєвого скорочення кількості відмов у реєстрації декларацій. Тепер ввести садибну чи дачну будівлю в експлуатацію можна буде просто, зручно та швидко», - заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Максим Мартинюк.
 
Крім того, у тексті документу зауважується, що будівлі та споруди, які за будівельним паспортом входять до єдиної групи будівельних споруд, можна буде вводити в експлуатацію окремо.
 
Громадяни, які починали будівництво шляхом подання повідомлення, вказуватимуть у декларації лише наступне: інформацію про об’єкт; інформацію про замовника; дані щодо повідомлення про початок будівельних робіт; інформацію про поштову/будівельну адресу; реквізити документу, що посвідчує право власності/користування земельною ділянкою; характеристику індивідуальних житлових, садових, дачних будинків та нежитлових будівель (за результатами технічної інвентаризації); інформацію про проведену технічну інвентаризацію об’єкта будівництва.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», вітчизняні будівельні норми поступово «підгонять» під європейські стандарти шляхом переформатування їх в ДСТУ. Експерти галузі зазначають: такі зміни матимуть позитивні наслідки у сфері будівництва.
 
Коментарі (0)