ГоловнаПублікаціїАналітика «Комунальний болт-2015»: ЖКГ у курйозах

«Комунальний болт-2015»: ЖКГ у курйозах

У ці новорічні святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники комунальних підприємств перетворюються на звичайних людей, «У.К.» пропонує трішечки посміхнутися та згадати події 2015 року у ЖКГ та довкола нього у трішки несерйозному ракурсі.
Шановне комунальне товариство, четверту церемонію вручення нагород за найсумнівніші досягнення в галузі ЖКГ та суспільному житті «Комунальний болт-2015» оголошено відкритою! 
 
У номінації «Віщун року» переміг та заслужено отримує «Комунальний болт» Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, який 15 травня 2015 року заявив, що призначені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тарифи на послуги житлово-комунального господарства пройдуть аудит 4-х міжнародних компаній, а вже 15 червня, тобто ще до початку роботи незалежних аудиторів, підкреслив, що вже знає, яким буде висновок аудиторів. «Буде визнано, що ці тарифи занижені. Ці тарифи не відповідають сьогоднішньому реальному рівню. І ми на це йшли свідомо. 20 років ціна на енергетичні ресурси не відповідала ринковій ціні», - зазначив глава уряду. Ех, Арсенію Петровичу, може не туди Ви пішли працювати, може не тим Вам потрібно займатися? Пішли б в якусь районну лікарню, працювали б замість апарату УЗД! Скромно, проте ефективно! 
 
У номінації «Не збрешеш - не заробиш» переміг Віце-прем’єр міністр – Міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, який за старою звичкою українських чиновників звітуватися «наверх» про колосальні успіхи та перевиконання планів, 21 липня прозвітувався у своєму twitter про те, що фортифікаційні споруди на сході України готові на 100%. Загалом на трьох лініях оборони, відзначив не без гордості пан Зубко, було зведено 300 оборонних споруд, 600 кілометрів фортифікацій з використанням 12 тисяч бетонних конструкцій. Крім цього, Геннадій Зубко у своїй інфографіці як справжній чиновник не забув наголосити, що ніде у світі немає аналогу українських фортифікацій. Звичайно не має, бо у всьому звіті не мають звички звітуватися про те, чого не має. Неправду у пафосно-радісних заявах Зубка викрило Міністерство оборони України, яке 18 серпня на своєму сайті повідомило, що три лінії фортифікаційних споруд готові майже на 100%. Загальна їх кількість — 268, 240 з яких будували силами облдержадміністрацій, а 28 — Збройних Сил України. Будували споруди в переважній більшості місцеві жителі, що дало їм змогу у таких скрутний час отримувати в день від 250 до 300 грн заробітної плати. Тож, питання одне – а до чого, власне, тут Мінрегіон, який місяцем раніше ледь не орден собі вішав на груди за 100% готовність фортифікаційних споруд? 
 
У номінації «Двічі в одну річку таки ввійдеш» переможцем став Віталій Кличко, який виборов першість у другому турі виборів мера Києва, набравши 66,49% голосів киян, які проголосували 15 листопада. Свої голоси йому віддали 392 тис. 614 виборців. Його суперник, народний депутат Борислав Береза, ну той, що має «план Б», набрав 33,51% голосів виборців (197 тис. 844 голоси). При цьому цікаво, що пан Кличко на виборчу кампанію витратив рекордні для України 27 млн грн, інший кандидат у мери столиці, пан Береза, взагалі не подав фінансового звіту. Мабуть, киянам за півтора роки мерства Кличка таки прийшлися до душі красномовність та рішучість «Віталіка», як вони його ласкаво кличуть на кухнях, що обрали його вдруге. Віталій Кличко ж, у свою чергу, в боргу у них не залишився, одразу після виборів потішив жителів столиці черговим словесним «перлом». Новий старий столичний градоначальник знову обмовився, відповідаючи на запитання, скільки ще необхідно часу, щоб привести Київ у порядок. «Нам необхідно не тільки час, нам потрібні гроші, тому що ми розуміємо, що нам не потрібні гроші. Не забирайте у нас гроші. З повітря без грошей ми не зможемо ні дороги побудувати, ні ліфти замінити», - сказав зазначив пан Кличко.
 
У номінації «Обмовка за Януковичем» «Комунальний болт» дістається Президенту Петру Порошенку, який цього року допустив досить багато обмовок як для професійного освіченого дипломата. 25 березня під час емоційного виступу щодо безчинства прихильників «рускава міра» на Донбасі, Порошенко обмовився і сказав замість «цинічні бандити» — «цинічні бандери». «Цинічні бандери... бандити в мілітарній формі зі зброєю в руках грабували українців», - так це прозвучало з вуст Президента. Згодом, ця перла була обіграна ним самим – на рукаві форми Головнокомандувача Збройними Силами з’явився шеврон «Цинічний бандера». 3 грудня виступаючи в Будинку офіцерів у Києві з нагоди 24-ї річниці Збройних сил України, пан Порошенко заявив: «Я хочу подякувати волонтерам, які в перші години, дні і місяці війни, коли було найважче, віддавали останнє. І без цього внеску ми б все рівно перемогли, але було б набагато важче». Така неоднозначна заява Презтдента викликала шквал критики від волонтерів та суспільства, які попри красиві сюжети по телебаченню про реформу в армії продовжують забезпечувати воїнів одягом, їжею, приладами нічного бачення та тепловізорами, потреба в яких не меншає із часом. Тому вже наступного дня пан Порошенко вибачився за свої слова та наголосив на унікальній ролі волонтерів у розбудові Збройних Сил України. Складається таке враження, що в кабінеті Президента на вулиці Банковій щось відбувається, може там особливе повітря чи атмосфера така, що навіть супер освічені люди починають наслідувати Януковича з його «курасанами» та «поетесою Ахметовою». Можливо в Президентському кабінеті потрібно переклеїти шпалери, чи замінити канцелярське приладдя? 
 
У номінації «Утриманець року» перемагають двоє номінантів, яким по праву дістаються заслужені «Комунальні болти». Це директор нещодавно створеного Національного антикорупційного бюро Артем Ситник та вже колишній заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області Андрій Звонков. Так, у своїй декларації директор Антикорупційного бюро пан Ситник зазначив, що у 2014 році заробив лише 23,5 тис. грн., – тобто трохи менше 2 тис. грн на місяць. Небагато, як для людини, що мала частку в юридичній компанії та глави сімейства. Для столичного адвоката, який працює у відомій фірмі, такі суми — сміхотворні, прожити на них у Києві неможливо. Не витримує критики заява нашого героя, що він жив за рахунок надходжень від продажу нерухомості. Адвокати так не живуть. Така декларація наштовхує на підозри, що адвокат Ситник брав гонорари зі своїх клієнтів готівкою, щоб не платити податків. Або, що є ще принизливішим для людини, яка у всьому виказує великі амбіції, Артем Ситник живе за рахунок дружини, яка заробляє в п’ять разів більше за нього – більше 113 тис. грн на рік. 
 
Не вважає приниженням чоловічої гідності жити на утриманні та за рахунок своєї другої половини і наш другий переможець у цій номінації Андрій Звонков. У декларації про доходи за 2013 рік у нього зазначається лише зарплата, яка склала 71 тис. грн. При цьому дохід членів сім'ї (дружини) від підприємницької діяльності - майже мільйон гривень. У пана Звонкова є лише квартира - 80 кв. м, а у дружини - три земельні ділянки, серед яких є ділянка розміром 10 598 кв м, будинок в 418 кв м. У банках у самого пана Звонкова лише 20 тис. грн (мабуть, «заначка» від дружини), у дружини – 2,2 млн грн. Поки Андрій Звонков цілодобово вирішував проблеми наповнення державної скарбниці, його дружина розпочала активну бізнесову кар’єру: придбала приміщення, в якому відкрила ресторан, а також заміський комплекс із кількома басейнами, рестораном, тенісними кортами, банним комплексом та VIP-апартаментами.
 
У номінації «Джигіт року» перемагає призначений 30 травня Президентом на посаду голови Одеської обласної державної адміністрації «гарячий грузин з палким українським серцем» Михайло Саакашвілі, який з перших же днів перебування на своїй посаді запам’ятався кількома гучними заявами, піар-скандалами і інформаційною війною з українськими олігархами. Грузинський політик в 2015-му формально втратив громадянство Грузії і називався одним із кандидатів на посаду прем’єр-міністра України. В українському політикумі він сьогодні виконує своєрідну роль «бульдозера» реформ, зокрема і реформи ЖКГ. «Я прекрасно розумію важке життя людей. Але й уряд не пропонує справжнього виходу. Уряд каже: ми провели реформу – підвищили тарифи. І що це за реформа? Бабусям більше платити? Реформа – це коли гараж будувати – і полегшити, чи будинок, або бізнес реєструвати. А бабусям добавили більше платити за газ і електрику – це не реформа, це визнання того, що в України грошей немає. Уряд у нинішньому вигляді не пропонує людям виходу. Субсидії – це не вихід, це частковий вихід», - повідомив пан Саакашвілі.
 
Взагалі протягом 2015 року з житлово-комунальною галуззю, працівниками комунальних підприємств та споживачами – загалом усім українським суспільством сталося багато курйозних, смішних та непересічних подій. Головне – те, що попри війну ми з Вами усміхаємося та маємо віру у краще – зі світлом, теплом і водою в оселях!
 
З Новим 2016 роком! 
 
Коментарі (0)