ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГКредит від МВФ завис у повітрі

Кредит від МВФ завис у повітрі

Україна намагається домовитися з МВФ про нову програму кредитування. Однак сторони досі не хочуть поступатися своїми позиціями – тарифному питанню не знаходять компроміс.

Міжнародний валютний фонд 16 грудня розгляне українське питання, як повідомляється на сайті організації. Нагадаємо, Україна не отримує кредитів від Фонду з 2010 року, коли він згорнув програму кредитування. Каменями спотикання досі залишаються підвищення тарифів на газ для населення і встановлення більш гнучкого валютного курсу, чого вимагає від Києва організація. Про це пише «Сегодня»

Україна на ці вимоги не погоджується, щоб не перекладати фінансове навантаження на українців. Зараз в уряді вважають, що в переговорах з Фондом намітився прогрес і реальні кроки руху буде видно протягом тижня-двох.

Аналітик МПЦІ Олександр Жолудь вважає, що Фонд може виділити близько 5 млрд дол.
 
«Незважаючи на заяву деяких джерел про те, що МВФ піде на поступки Україні і знизить вимоги, я вважаю, що основні з них (про підвищення тарифів та встановлення гнучкого курсу) збережуться. І враховуючи, що Україна, по всій імовірності, на них не піде - у мене великі сумніви, що Україна отримає кредит», - вважає експерт.
 
При цьому він каже, що Україна може прожити і без зовнішнього кредитування, але «кредит краще отримати».
 
Нагадаємо, про те, що Україна має намір відновити переговори з Міжнародним валютним фондом вчора заявив президент Віктор Янукович.
 
 
У той же час, Президент в черговий раз підкреслив, що умови МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення і скорочення соціальних виплат є неприйнятними.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше заявляв, що Міжнародний валютний фонд не наполягає на одномоментному збільшення тарифів в Україні на 40%, а рекомендує підвищувати їх до економічно обґрунтованого рівня поступово, у кілька етапів протягом кількох років.
 
При цьому, він наголосив дуже важливий аспект рекомендацій МВФ, який дуже часто забувають вказувати - одночасно з поступовим підвищенням тарифів МВФ рекомендує компенсувати його наслідки, тобто посилити адресну соцдопомогу тим, хто найбільше потребує таких субсидій.
 
Коментарі (0)