ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійКримчанам «підняли» тарифи на вивезення сміття

Кримчанам «підняли» тарифи на вивезення сміття

Кримчани більше платитимуть за вивезення сміття. Зокрема, це стосується мешканців Ялти. Сьогодні місцева влада встановила нові тарифи на відповідні послуги.

Ялтинська влада встановила нові тарифи ТОВ «Альтфатер Крим» на послуги зі збору, вивезення, перевантаження, транспортування та розміщення твердих побутових відходів. Відповідне рішення було прийняте сьогодні на сесії міської ради Ялти, - повідомляють «Новини Криму».

За словами виконуючої обов'язки керівника цього підприємства Ольги Гуминской, тарифи на послуги з вивезення та транспортування ТПВ не змінювалися з 2010 року, і у зв'язку з постійним зростанням витрат за ці роки підприємство зазнало збитків на суму майже 11 млн грн.

Нові тарифи, зростання яких, як запевнила пані Гумінська, складе близько 18%, повинні поліпшити економічне становище навіть при практично нульовій рентабельності роботи підприємства. За її словами, ялтинцям доведеться оплачувати на 13-17 рублів в місяць з людини більше.

Вона поінформувала, що повна вартість збору, вивезення, транспортування, перевантаження та розміщення ТПВ з 1 грудня 2014 року в місяць з людини буде становити 91,53 рубля - для мешканців багатоквартирних будинків зі сміттєпроводом, 114,42 рубля - для мешканців будинків без сміттєпроводів і 116,56 рублів - для мешканців будинків індивідуальної забудови.

Глава муніципального освіти Валерій Косарєв зазначив, що ялтинці будуть як і раніше оплачувати лише збирання та вивезення побутових відходів у розмірі відповідно 34,13, 42,67 і 43,47 рублів, а інша частина тарифу буде дотуватися з міського бюджету.

Він порекомендував профільному постійному комітету міськради спільно з міською адміністрацією ще раз вивчити питання ціноутворення та обґрунтованість тарифів підприємства, рівень оплати послуги юридичними та фізичними особами.

Постало питання і про створення власного комунального підприємства, яке займатиметься збиранням, вивозом та утилізацією ТПВ.

Виконуючий обов'язки голови адміністрації міста Андрій Ростенко запевнив, що стосовно формування тарифів на ТПВ місто буде проводити додаткові дослідження щодо можливості їх зниження.

«Хоча, в будь-якому випадку, тарифи, прийняті сьогодні, не відображають всієї складності ситуації Ялтинського регіону», - визнав він і нагадав, що на Південному березі Криму немає сміттєпереробного заводу, а є тільки сортування ТПВ, і тому сам по собі реальний тариф набагато більший».

Пан Ростенко також розповів, що поки Ялта отримує на ці цілі дотації з республіканського бюджету, «однак рано чи пізно ми повинні виходити до економічно обґрунтованих тарифів».

За його словами, міська влада внесла пропозиції щодо реконструкції сміттєперегрузної станції, модернізації системи сортування сміття і покупки нової техніки у федеральну цільову програму.

«Будемо сподіватися, що в цій роботі нам допоможе і бюджет республіки, але наша головна мета - «зійти» з дотації. Іншого виходу у нас немає», - заявив пан Ростенко і додав, що знайомий з досвідом успішної роботи комунальних підприємств по поводженню з ТПВ.

«Їх приклад ми зараз і будемо вивчати. Так що нарівні з фірмою «Альтфатер» в Ялті будуть працювати і муніципальні підприємства, щоб ринок був монополізований, а з бюджету міста було знято навантаження», - пообіцяв він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з 2016 року в Криму мешканці багатоквартирних будинків будуть оплачувати за свій рахунок проведення капітальних ремонтів будинків.

 
Коментарі (0)