ГоловнаКруглий стілПодіїКіровоград: споживач, постачальник та влада у світлі комунальних реформ

Кіровоград: споживач, постачальник та влада у світлі комунальних реформ

Дискусія почалась із обговорення жахливого стану житлового фонду міста. Звична для кожного населеного пункту України проблема заборгованості населення за ЖКП виявилася доволі гострою і для Кіровограда

Дискусія почалась із обговорення жахливого стану житлового фонду міста. Звична для кожного населеного пункту України проблема заборгованості населення за ЖКП виявилася доволі гострою і для Кіровограда. Керівники ЖЕКів і комунальних ремонтно-експлуатаційних підприємств (КРЕП) відверто говорили, що не знають, де взяти кошти на ремонт будинків, заробітну плату працівникам та головне – як примусити мешканців сплачувати за ЖКП. На їхню думку, парламенту і органам виконавчої влади потрібно відпрацювати законодавчу базу для того, щоб населення краще сплачувало за ЖКП - і при цьому не виникало питання: «Як отримати кошти з тих, хто не хоче сплачувати?».

У ході дискусії учасники порушили питання житлової політики. Зокрема, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Присутні зазначили: хоч всі розуміють, що у держави немає і не буде коштів на капітальний ремонт будинків, який є обов’язковим перед його передачею на баланс ОСББ, проте потрібно знаходити вихід і мешканцям будинків, і місцевій владі. На жаль, сьогодні у Кіровограді ОСББ не створюються через брак інформації та відсутність заходів, спрямованих на популяризацію цих об’єднань в місті. Також це можна пояснити відсутністю міської програми підтримки створення ОСББ тощо, хоча, як засвідчив круглий стіл, бажання з боку населення є.

Учасники круглого столу також жваво обговорили ініціативу, яку нещодавно озвучив Перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв щодо об'єднання енерго- і водопостачальних підприємств в одну систему - по 2 підприємства в області. Як зазначив президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас, така модель була вже успішно відпрацьована в Англії, проте для реалій України, зважаючи на брак грошей у держбюджеті, вона не підходить. На його думку, таке об'єднання піде на користь певним бізнес-групам, близьким до влади, проте з точки зору ринкової економіки об'єднання енерго- і водопостачальних підприємств неприйнятне.

«Дана форма управління себе вичерпала. Якщо ми будуємо ринкову економіку – вона працювати не буде, якщо повертаємося до часів СРСР – то це інша річ», - зазначив Бульбас.

Найгарячіша дискусія виникла у другій частині круглого столу з приводу збереження системи централізованого теплопостачання у місті та впровадження практики автономного «поквартирного» опалення.

Як підкреслили учасники круглого столу, система централізованого теплопостачання у Кіровограді на даний час є вже майже зруйнованою. Кіровоград за цим показником посідає невтішне друге місце серед обласних центрів держави - після Ужгорода. Зокрема, за словами директора ДП «Кіровоградтепло» Андрія Карауша, у 12 будинках вже 100% квартир перейшли на автономне опалення, у 3 будинках – вже 90% квартир на «автномці», у 4 будинках – 80% квартир. Крім того, у 15 будинках – 70% квартир користуються автономним опаленням, у 65 будинків – це 60% квартир, а ще загалом у 245 будинках 40-50% квартир перейшли на «автономку».

Він зазначає, що за розрахунками експертів, якщо в будинку 40% квартир вже користуються автономним опаленням, то це є «точка неповернення» до централізованого теплопостачання. Причини користування автономним опаленням полягають і в більш дешевій ціні на газ, що йде на опалення, і у зручності, а головне – якщо у місті уже 15 років відсутня гаряча вода, то населення так чи інакше буде переходити на «автономку».

«Чому люди вирішили перейти на автономне опалення? Причина – неякісне надання послуг з гарячого водопостачання та теплопостачання. Тому що у місцевій владі загравання темою тарифів з населенням у нас на першому місці. А комунальні підприємства підпорядковані місцевій владі. Тому, коли підходить час виборів, то тарифи не підвищуються. Але ціна на енергоносії, заробітна плата тощо зростає… Отже, накопичуються борги за газ – і газовики відключають споживачів за борги. Населення було змушено перейти на автономне опалення», - зазначає Ростислав Клоков, директор комунального підприємства «Теплоенергетик».

Проте, як наголосили експерти,  використання хаотичного автономного «поквартирного» опалення є дуже небезпечним і для будинків, і для мешканців. Чи знайде влада міста вихід з цього глухого кута? Це питання, яке залишається поки що відкритим. У Кіровограді, як і в будь-якому українському місті, є безліч невирішених питань у сфері ЖКГ. Проблеми житлово-комунальної сфери, тарифоутворення, якості комунальних послуг потрібно вирішувати і владі, і мешканцям міста разом.

Після круглого столу «Україна Комунальна» отримала багато відгуків щодо реформи ЖКГ та пропозицій по цій темі від його учасників. Найближчим часом вони будуть опубліковані на нашому сайті.

Зазначимо, що Кіровоград – це перше місто у маршруті регіональних презентацій і обговорень болючих питань ЖКГ, ініційованих ІА «Україна Комунальна». Фінальний захід відбудеться у Києві. Слідкуйте за датами зустрічей на http://jkg-portal.com.ua.

Файдор Максим спеціально для «України Комунальної».

 
Коментарі (0)