ГоловнаНовини ЖКГПолітикаКістіон: Україна послідовно наближається до європейських правил енергетичного ринку

Кістіон: Україна послідовно наближається до європейських правил енергетичного ринку

Заходи для реструктуризації "Нафтогазу" до липня 2017 року, станом на сьогодні реалізовані на 80%.

Україна послідовно й системно здійснює реформи, передбачені Третім енергетичним пакетом, наближаючи свій внутрішній ринок газу та електричної енергії до прийнятих в ЄС правил.

 Про це  Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон  заявив на зустрічі з керуючим директором з питань енергетики та природних ресурсів Європейського банку реконструкції і розвитку Нандітою Паршад, йдеться у повідомленні Урядового порталу.

За його словами, заходи, виконання яких передбачено планом реструктуризації "Нафтогазу" до липня 2017 року, станом на сьогодні реалізовані на 80%.

«Серед конкретних результатів цієї роботи - утворення ПАТ «Магістральні газопроводи України», затвердження плану корпоративного управління цього товариства, підготовка переліку активів, необхідних для його функціонування, а також план їх передачі новому оператору. Найближчим часом також буде розпочато процес проведення конкурсу з відбору кандидатів-членів наглядової ради ПАТ «МГУ», - поінформував Віце-прем’єр-міністр.

На виконання зобов’язань України за Третім енергетичним пакетом ЄС у квітні цього року прийнято Закон «Про ринок електричної енергії», який у червні цього року набув чинності, серед іншого наголосив Володимир Кістіон. Цей документ забезпечить перехід до запровадження зрозумілих, прозорих механізмів ринкових відносин у галузі, а також до зростання конкуренції, стимулювання інвестицій та підвищення захисту прав споживачів.

«Це надзвичайно важливий документ. Сьогодні ведеться робота з його імплементації. Планується створити при КМУ Координаційний центр з питань лібералізації ринку електроенергії та адаптації нормативно-правової бази, а також Проектний офіс з впровадження нової моделі ринку електроенергії для напрацювання плану заходів з реалізації Закону. Це завдання є комплексним і досить складним. Тому ми розраховуємо на практичну допомогу,в тому числі і ЄБРР», - зауважив Віце-прем’єр-міністр.

У свою чергу, керуючий директор з питань енергетики та природних ресурсів Європейського банку реконструкції і розвитку Нандіта Паршад відзначила значний прогрес України у реформуванні газового сектору, зауваживши, що подібна робота в інших країнах ведеться роками. Нандіта Паршад висловила підтримку і готовність ЄБРР й надалі підтримувати Україну на шляху енергетичної інтеграції з Європейським союзом.

 

 
Коментарі (0)