ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Кучеренко: «Латання тепломереж - це схема з виведення грошей»

Кучеренко: «Латання тепломереж - це схема з виведення грошей»

Олексій кучеренко вважає, що з кожним роком таких ситуацій, як порив тепломережі в Харкові, буде все більше, а система управління тепломережами абсолютно неефективна

Олексій кучеренко вважає, що з кожним роком таких ситуацій, як порив тепломережі в Харкові, буде все більше, а система управління тепломережами абсолютно неефективна

В результаті чергових проривів тепломережі опалення відключене в більш ніж 660 будинках Харкова. Українці через халатність місцевої влади змушені замерзати в своїх будинках. ГолосUA вирішив розібратися, в якому місті може статися чергова комунальна катастрофа і розпитав про це екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка.

- В якому стані зараз перебувають українські тепломережі?

- Ми навіть зараз не говоримо про технічний стан мереж, яке є просто жахливим. Вся справа в тому, що система управління нікудишня, вона зайшла в глухий кут. Начебто пройшла децентралізація, а на місцях не справляються. Це стосується і великих і малих міст, в тому числі і Києва. У будинках точно також механізм ОСББ в цих умовах не завжди працює і насправді, там набагато більше казок і міфів, ніж реальних механізмів самоврядування. Це упущення державної політики у відсутності чіткої програми, яка раніше працювала. Прийшла молода команда реформаторів намалювала гасла ОСББ, децентралізація, але ці гасла в такій державі, як Україна не працюють, і працювати не будуть. Звідси хаос. У таку систему давати гроші марно, тому що вони там будуть зникати.

- Прорив в Харкові - це сигнал про те, що у нас в будь-яке місто може залишитися без тепла?

- Це тільки перший крок, в будь-якому місті з кожним роком таких ситуацій буде все більше. Зазначу, що в цьому році щадні температурні режими не було екстремальної зими. Зате в Києві за цей час відбулося 100-150 локальних аварій, які усувалися в процесі входження в опалювальний сезон. Думаю, те ж саме було і в інших містах. Найсерйозніші аварії були в Прилуках, де стався прорив каналізаційного колектора. Це дуже серйозна аварія, яка могла поставити місто на грань екологічної катастрофи. Вони самі не могли впоратися, а з усієї країни збирали фахівців для її ліквідації. Кількість аварій і поривів буде тільки наростати. Там де місцева влада не зможе впоратися, варто очікувати техногенних катастроф, як в Алчевську. Там стався прорив через безграмотних дій місцевої влади.

- Чи чекати масових проривів тепломереж в Києві?

- Це цілком може статися. Просто в Києві будуть швидше ліквідувати наслідки, ніж в Харкові або інших містах. Мер Кличко місяць тому заявив, що знос тепломереж у столиці 90%. Це говорить про те, що він взагалі нічого не розуміє. До цього в «Київенерго» заявили, що 70%. Ніхто точно не знає реальну цифру, але думаю, що 70% це цілком реально. Це пов'язано з тим, що гроші на ремонт хоч виділяються, але не в повному обсязі. Труби просто латають. Крім того, через безконтрольність і злодійства і корупційних схем, скільки грошей не виділяй - все вкрадуть. Це просто бізнес на бюджеті і на киянах. Через цю схему виводяться мільярди гривень.

- Чого очікувати киянам після того, як на місце «Київенерго» прийде новий постачальник послуг?

- Поки бачу тільки всі передумови для того щоб в КМДА оголосили, що мережі в поганому стані, грошей немає і тому ми підвищуємо тарифи. Поки нічого виразного від мерії я не чув. Вони довели до кінця цю ситуацію, маніпулюючи і намагаючись щось віджати, а зараз все зам'ялася. Жоден інвестор сюди точно не зайде. Всі поїздки до Фінляндії - це імітація і шоу.

- Хто може прийти на місце «Київенерго»?

- На сьогоднішній день крім ДЕТК нікого немає. Або нехай КМДА покаже, хто прийде на місце «Київенерго». Якщо вони не можуть цього зробити, то очевидно, що це ДЕТК. У цьому випадку потрібна система жорсткого контролю не з боку Віталія Кличка, який з ними в змові, а з боку споживачів. Тепломережі ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 перебувають у власності міста, проте «Ківенерго» до сих пір їх не передав. Поки не маю уявлення, як буде відбуватися сам процес передачі. Поки все, що робиться, є імітацією.

- З якою метою вирішили розірвати відносини з Кіевенерго?

- Закінчився контракт. З 1 січня 2018 потрібно було запускати нового постачальника послуг, але для цього «Київенерго» потрібно було повідомити за рік і почати підготовку передачі. Цього не було зроблено. Тепер буде вестися боротьба. КМДА буде переводити стрілки на «Київенерго», а воно назад на мерію. Кияни в даній ситуації виявляться заручниками. Але сказати, що в даній ситуації КМДА виявиться кращому постачальником послуг, ніж ДЕТК я не зможу.

 

 
Коментарі (0)