ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Марунич: Подорожчання газу може привести до зриву опалювального сезону

Марунич: Подорожчання газу може привести до зриву опалювального сезону

З'явилися ознаки того, що прийдешній опалювальний сезон стане для жителів України важким.

 

З'явилися ознаки того, що прийдешній опалювальний сезон стане для жителів України важким. З 1 липня середня вартість газу виросте до 10- 12 гривень за кубометр, а з наближенням осені ціна «блакитного палива» тільки продовжить рости. Також має зрости вартість електроенергії. Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич розповів ГолосUA, скільки заплатять українці, і чи вистачить на всіх субсидій.

В уряді планують зробити ставочние тариф. Зокрема, для тих, хто споживає до 100 кіловат на місяць, тариф буде нижче, ніж 1,68 гривні за кВт-год, а для тих, хто споживає до 300 500 кіловат - вище, 2-3 гривні за кВт-год . Тобто ті, хто використовує кондиціонери та побутову техніку будуть платити значно більше. Альтернативи цьому рішенню немає. Підвищувати тарифи потрібно в будь-якому випадку. Єдиний плюс в тому, що вразливі верстви населення отримують низький тариф. Нинішній тариф не враховує їх інтереси.

- З чим пов'язане зростання тарифів на електроенергію?

- Це пов'язано з тим, що на ринку електроенергії виникли суттєві диспропорції. Це призвело до величезного перехресного субсидування. На сайті НКРЕКУ повинні викласти свіжий звіт за 2020 рік, де буде опублікована цифра перехресного субсидування. Це переплата промисловими споживачами за електроенергію через низькі тарифи для населення. Є середня ціна без ПДВ, яка покриває всі витрати поставки електроенергії побутовому споживачеві - 2,70 гривень за кВт-год. Це реальний економічний тариф. Все, що нижче - це субсидування за рахунок держави або учасників ринку. Сьогодні не всі українці можуть платити за ринковим тарифом, будуть рости комунальні борги. Але підвищення тарифів буде однозначно. Все залежить від того, який сценарій обере влада.

- Українцям доведеться більше платити за газ і електроенергію. Чи вистачить на всіх субсидій?

- Швидше за все, не вистачить. Все дорожчає. Але доходи населення не зростають такими темпами. Субсидій потрібно буде більше, ніж вони фігурують в поточному бюджеті. Потрібно буде його переглядати і знаходити кошти на фінансування цієї різниці.

- Чи зростуть борги за комунальні послуги після зростання тарифів?

- Так, безумовно. Тенденція по заборгованості зараз дуже погана. Борги ростуть, тому парламент повинен прийняти законопроект №3508 про списання боргів на ринку теплової енергії. За тепловикам ситуація погана через те, що не виконується обумовлена ​​компенсація різниці в ціні між 6,99 гривні за кубометр газу і фактичної, а це 10 гривень за кубометр. Цю різницю повинні були погашати за рахунок держави через місцеві бюджети. На даний момент цього не відбувається. Тому підприємства ТКЕ працюють в збиток. Існують ризики, що опалювальний сезон не розпочнеться вчасно. Більш того, борги можуть привести до його зриву.

 

 

 
Коментарі (0)