ГоловнаНовини ЖКГНадзвичайні подіїМіцність Київської ГЕС оцінили як достатню

Міцність Київської ГЕС оцінили як достатню

Міцність Київської ГЕС на тлі катастрофічних наслідків після підриву Каховської гідроелектростанції воєнними злочинцями росії оцінив відомий фахівець у галузі будівництва гідроелектростанцій

 

Міцність Київської ГЕС на тлі катастрофічних наслідків після підриву Каховської гідроелектростанції воєнними злочинцями росії оцінив відомий фахівець у галузі будівництва гідроелектростанцій та річкових споруд, доктор технічних наук Юрій Ландау, який свого часу керував проектуванням гідроенергетичних об'єктів в Україні, В'єтнамі, Лаосі, Ефіопії, Китаї та інших країнах.

…Вважаю, що Київській ГЕС нічого не загрожує. Якщо припустити, що одна ракета може вцілити у споруди ГЕС, то таке попадання не призведе до якогось значного руйнування, — вказав Ландау.

Також, на його думку, для споруд ГЕС не становлять загрози уламки збитих російських ракет і безпілотників, якими окупаційна армія росії постійно атакує Київщину. Водночас, фахівець прокоментував теоретичну можливість катастрофи на Київській ГЕС.

Хвиля таких розмірів (10 метрів — ред.) неможлива, а підйом рівня нижче греблі залежатиме від того, яким за розміром буде проран та від об'єму водосховища. Коли ми говоримо про Каховську ГЕС, там внаслідок руйнування утворився величезний проран — лівобережна водозливна гребля близько 230 метрів, будівлі ГЕС, ґрунтова гребля між будівлею ГЕС і шлюзом. Крім того, об'єм Київського водосховища незрівнянно менший — практично уп’ятеро порівняно з Каховським, так що сьогодні я не хвилювався би з цього приводу, — вказав радник глави правління «Укргідропректу».

Ландау також розповів, що відбулося у Каховці.

Каховська ГЕС була розрахована на бомбову атаку. Так ґрунтова гребля мала витримати падіння трьох авіаційних бомб зарядом півтони вибухівки в одному створі. І за таких умов не зруйнувалася би. Будівля ГЕС була виконана масивною і розрахованою на падіння авіабомби у півтони вибухівки. Тому росіяни змогли зруйнувати її, лише заклавши величезний об'єм вибухівки у внутрішню галерею в тілі масивної бетонної водозливної греблі, а також всередині машинної зали ГЕС. Вони зруйнували лівобережну частину, практично половину всієї бетонної водозливної греблі — 14 прольотів на довжині близько 230 метрів. Це масивна бетонна споруда висотою 34 м, масив бетону — приблизно 200 тисяч кубів. Для того, щоб зруйнувати це, для забезпечення таких величезних руйнувань потрібний повний доступ до споруд і тривала підготовка, щоб закласти десятки тонн вибухівки на довжину 230 метрів у внутрішню галерею водозливної греблі і в будівлю ГЕС. Це дало змогу завдати такої великої шкоди, зруйнувавши гідровузол, — підсумував фахівець.

З його слів, реалізувати подібне могли лише військові професіонали. Він нагадав, що у часи Другої світової війни німецькі окупанти також зруйнували вибухом машинну залу ГЕС і частину водозливної греблі «Дніпрогесу», заклавши вибухівку у галерею в тілі греблі і в машинному залі. Росіяни зробили те саме.

 

 

 

 
Коментарі (0)