ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Меморандум про врегулювання проблем теплопостачання враховує тільки частину вимог тепловиків

Меморандум про врегулювання проблем теплопостачання враховує тільки частину вимог тепловиків

Меморандум зафіксував тарифи на тепло в новому опалювальному сезоні на рівні торішніх, а держава, зі свого боку, зобов'язався спрямувати до місцевих бюджетів додаткові кошти для фінансової підтримки підприємств теплопостачання.
Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 рр., підписаний вчора на Конгресі місцевих і регіональних влад при президенті України, не враховує повний список вимог теплопостачальників, про це заявила асоціація "Укртеплокомуненерго".
 
Меморандум підписаний між урядом, НАК "Нафтогаз України", Офісом президента, Асоціацією міст України та Палатою місцевої влади конгресу.
 
"Частина пропозицій в області теплопостачання врахована в меморандумі, проте залишилися такі дискримінаційні для ТКЕ вимоги газопостачальника, як висновок з банківськими установами договорів на добровільне безакцептне списання коштів з рахунків і безумовне надання банківської гарантії на весь обсяг грошових зобов'язань", - йдеться в повідомленні.
 
У той же час меморандум зафіксував тарифи на тепло в новому опалювальному сезоні на рівні минулорічних, а держава, зі свого боку, зобов'язався спрямувати до місцевих бюджетів додаткові кошти для фінансової підтримки підприємств теплопостачання.
 
Крім того, в документі зафіксовані ціни газу на виробництво теплової енергії для постачання тепла і гарячої води різним категоріям споживачів. Зокрема, для категорії «населення» - 7 420 грн / тис. куб. м (без вартості транспортування газу і розподілу), для бюджетних організацій - 13 659,63 грн / тис. куб. м (без ПДВ і вартості транспортування і розподілу).
 
Згідно з умовами меморандуму, "Нафтогаз України" зобов'язаний забезпечити до початку опалювального сезону синхронізацію умов розрахунків за газ виробниками теплової енергії з умовами розрахунків споживачів тепла. Відповідно, теплопостачальникам повинна бути надана можливість відстрочки платежів за спожитий газ до 45 днів.
 
"Ще одне важливе положення меморандуму: до 15 жовтня 2021 року мають бути розблоковані рахунки підприємств теплопостачання, які заарештовані через заборгованість за газ і його розподіл. На сьогодні таких підприємств в Україні - 59", - констатують в асоціації.
 
Як повідомлялося, Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго», Асоціація міст України та Профспілка працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, які є найбільшими профільними об'єднаннями країни, звернулися до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з вимогою негайно вжити заходів для вирішення глибокої за 10 років кризи в сфері теплокомуненерго (ТКЕ). В іншому випадку підприємства ТКЕ не зможуть забезпечити стабільне проходження опалювального сезону та ініціювати всеукраїнську акцію протесту.

Відповідне відкрите звернення до керівників органів влади було прийнято на всеукраїнській нараді підприємств ТКЕ, про це повідомляла ІА "Україна Комунальна". 

 
Коментарі (0)