ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняМери 32 міст підписали угоду щодо підвищення енергоефективності

Мери 32 міст підписали угоду щодо підвищення енергоефективності

Мери 32 українських міст підписали у Славутичі Київської області угоду, спрямовану на підвищення енергоефективності.

Церемонія відбулась у рамках Європейського тижня сталої енергії в Україні, що відкрився у місті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підписання Угоди мерів 30 українських міст стане доброю інвестицією в розвиток відновлюваних джерел енергії. Цього року Київщина проведе колосальну роботу з енергомодернізації об'єктів соціальної сфери. Зокрема, кожен об'єкт отримає енергопаспорт і потрапить до єдиної в Україні системи енергомоніторингу, і ми розумітимемо, над чим працювати", - прокоментував подію заступник голови Київської ОДА Олександр Горган.

Підписавши цей документ, українські міські голови долучаються до Європейської ініціативи Угоди мерів щодо клімату та енергії та зобов'язуються до 2030 року щонайменше на 30% підвищити енергоефективність у своїх містах і поліпшити якість життя їх мешканців.

Читайте також: Представництво ЄС відзначило прогрес України в реформуванні енергетики

Окрім Горгана, у церемонії відкриття Тижня та підписання Угоди мерів взяли участь заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Томас Фреллесен, міський голова Славутича Юрій Фомічев та президент асоціації "Енергоефективні міста України" Володимир Гаразд. 

Після урочистої частини офіційні особи нагородили виконавців найкращих заходів з енергоефективності у місті Славутичі, відвідали виставку на площі та школу №2, де впроваджується проект CoM-DeP.

В рамках Тижня у Славутичі розпочалася також міжнародна конференція "Угода мерів та енергоефективність будівель: вчора, сьогодні, завтра". Участь у її роботі бере велика кількість провідних українських і зарубіжних експертів. Вони обговорять головні виклики впровадження енергетичних реформ в Україні, ключові аспекти термомодернізації будівель та потенціалу застосування нових європейських будівельних стандартів, програми та проекти підтримки Угоди мерів 2020-2030. 

До ініціативи проведення Європейського тижня сталої енергії Україна долучається вже сьомий рік поспіль. Цьогоріч захід триватиме з 19 по 25 червня і участь у ньому візьмуть близько 50 українських міст. Європейський тиждень сталої енергії покликаний сприяти поширенню найкращих практик, надихати на інноваційні ідеї та об'єднувати зусилля задля досягнення цілей ЄС щодо подолання наслідків зміни клімату, підвищення енергоефективності та енергобезпеки, а також сталого розвитку громад.

"Угода мерів - демонстраційні проекти" (CoM-DeP) - програма Євросоюзу, що надає технічну та фінансову допомогу 22 українським містам з населенням до 200 тис. мешканців, які приєдналися до Угоди мерів та взяли на себе зобов'язання впровадити енергоефективні заходи, передбачені Планами дій сталого енергетичного розвитку. Наразі 19 демонстраційних проектів реалізуються в країнах Східного партнерства: 11 в Україні, по 3 - у Молдові та Білорусі, по одному - у Вірменії та Грузії.

 

 
Коментарі (0)