ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаМетодика розрахунку плати за тепло: що змінилося

Методика розрахунку плати за тепло: що змінилося

Плату за тепло, спожите у грудні, українцям, у квартирах чи будинках яких не встановлені прилади обліку теплової енергії, мають розрахувати за новою методикою. Яким чином це відбуватиметься та як платити за фактично спожите тепло? – далі у публікації

Наприкінці минуло тижня уряд таки затвердив постанову №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря».

Зауважимо, цим документом вносяться, анонсовані на початку листопада Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, зміни до постанови уряду №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» від 21 липня 2005 року. Зокрема, зазначається, що у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на  вводах  у  багатоквартирний  будинок  засобів  обліку  теплової енергії плата за надані  послуги  з централізованого опалення справляється  згідно  з установленими нормативами споживання, а саме: з  розрахунку за 1 кв. метр (куб.  метр) опалюваної площі (об’єму) квартири (будинку садибного типу) та з урахуванням фактичної  температури зовнішнього повітря і фактичної  кількості  днів  надання  цієї послуги в місяці, який є розрахунковим. 
 
При цьому документом також визначаються особливості нарахування плати за послугу з централізованого опалення у разі відсутності в квартирі чи будинку теплолічильника. Зокрема, починаючи з грудня, за таких умов нарахування за спожите опалення формуватиметься відповідно до:  
 
• відхилення фактичної температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону від показників, врахованих під час формування діючого тарифу;
• фактичної кількості діб надання послуги з ЦО у розрахунковому періоді  в  конкретному місяці;
• календарної кількості діб у конкретному місяці тощо.
 
Вагомо, що дані про температуру зовнішнього повітря надходитимуть до теплопостачальних організацій від Українського гідрометеорологічного центру. На підставі офіційної метеорологічної інформації визначатиметься середньозважений показник щодо температури зовнішнього повітря в кожній із діб розрахункового періоду, протягом яких фактично надавалася послуга з централізованого опалення.
 
За словами урядовців, впровадження такого механізму дозволить уникнути перерахування плати наприкінці опалювального сезону, оскільки споживачі відразу сплачуватимуть за фактично спожиті послуги протягом місяця.
 
Поряд із цим, у разі, якщо виконавець послуг не забезпечить належного надання та відповідної якості послуг, згідно з документом, окремо здійснюватиметься перерахунок плати за послуги з централізованого опалення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів №151 від 17 лютого 2010 року.
 
Позитивний досвід вже був
 
Примітно, цьогоріч кияни вже мали змогу оцінити новий механізм нарахування плати за тепло. У жовтні в столиці діяв соціальний пілотний проект, у рамках якого ПАТ «Київенерго» за сприяння місцевої влади надало можливість тим споживачам, у будинках яких ще не встановлено або не прийнято на комерційний облік теплолічильники, сплатити за централізоване опалення з урахуванням кількості днів надання послуги у жовтні, проектного теплового навантаження будинку та температури повітря. Тобто відповідно до того, як клієнти оплачують послугу за показаннями будинкового лічильника теплоенергії. 
 
«Ми не можемо сказати, що буде 100% збіг, але, проаналізувавши методику нарахування, ми розуміємо, що це буде максимально близько», - зауважував у той час комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма.
 
 
У підсумку дії експериментальної методики - кияни, у будинках яких ще не встановлено або не прийнято на комерційний облік теплолічильники, платили за спожите тепло у жовтні на 20-30% менше, ніж за нормативами.
 
«Таким чином вважаємо, що така модель нарахування є успішною але для того, щоб її тиражувати і поставити на потік потрібна нормативна підтримка.» - резюмував заступник Голови Київської міської адміністрації Петро Пантелеєв.
 
Тепер така нормативна підтримка є і оцінити новий механізм нарахування плати за тепло з урахуванням температури зовнішнього повітря вже найближчим часом має змогу вся «не поставлена на лічильник» країна. Втім, якою б не була гарною нова методика, зауважимо, що на 100% близькою до оплати тепла за показаннями лічильника може бути лише оплата за показаннями лічильника.
 
Як встановити теплолічильник 
 
Звісно, можна зачекати, доки за встановлення будинкового лічильника візьметься теплопостачальна організація. За рік-два, одним словом - коли це буде передбачено її інвестиційною програмою. Але якщо ви хочете оплачувати тепло за показниками лічильника раніше, потрібно брати ініціативу у свої руки.
 
Для початку варто розглянути основні схеми теплової розводки у багатоквартирних будинках. Вони існують трьох типів: 
 
• однотрубна схема з вертикальною розводкою. У такому випадку необхідна установка одного лічильника на стояк і установка датчика температури на кожний із радіаторів; 
• двотрубна схема з вертикальною розводкою. За таких умов необхідна установка лічильника і датчика температури на кожну з батарей; 
• однотрубна схема з горизонтальною розводкою, коли до квартири тепло надходить по двох трубах. Для такої схеми досить одного теплолічильника. 
 
За перших двох схем краще встановити загальнобудинковий лічильник. Якщо ж у будинку використовується третя схема, то оптимальніше встановлення квартирного лічильника. 
 
Основними кроками зі встановлення будинкового лічильника власним коштом будуть:
 
• Отримання дозволу на встановлення лічильника в організації, яка здійснює управління будинком. Для цього необхідні а) паспорт; б) ідентифікаційний код; в) документ, що підтверджує право власності на квартиру; г) технічний паспорт квартири; д) у разі наявності пільг – документи, які підтверджують право на пільги. 
• Отримання технічних умов у теплопостачальної організації (виконавця послуг з централізованого опалення) 
• Обрання підрядника з монтажу лічильника 
• Розробка підрядником індивідуального проекту та технічної документації для встановлення лічильника 
• Погодження проекту з теплопостачальною організацією 
• Монтаж лічильника підрядником
• Укладання відповідного договору з виконавцем послуг з опалення
• По підписанню договору ви починаєте платити за тепло за показаннями лічильника
• Перевірка лічильника на наявність пломб, номеру, тощо
• Лічильник входить в експлуатацію і має повірятися що 4 роки.
 
Як заощадити тепло з допомогою терморегулятора читайте тут.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Грудня 2015 p. 21:11
Если на улице плюс десять, то батареи киевлян нормально тёплые и в квартирах тепло. Похолодание воздуха на улице теперь неизменно вызывает автоматическое снижение температуры батарей в квартирах. Как ни странно , при Януковиче как раз батареи грели правильно, т.е. при понижении температуры на улице батареи становились горячее, а не наоборот, как сейчас.