ГоловнаКоментаріЗаконодавствоМіненерго пильнуватиме Нафтогаз

Міненерго пильнуватиме Нафтогаз

«Нафтогаз» зобов'язали погоджувати з Міненерго договори і надавати щоденну інформацію про потік грошових коштів. Однак експерти стверджують, що такі дії сумнівні з точки зору закону і суперечать планам реформування газового ринку.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості зобов'язало НАК «Нафтогаз України» попередньо погоджувати з ним усі платежі, які перевищують 8 млн грн. До встановленої дати монополія повинна надавати графіки платежів, а також щодня повідомляти повну і достовірну інформацію про рух грошових коштів НАК та її дочірніх компаній, - зазначає «Комерсант-Україна».

Крім того, з відомством тепер також повинні погоджувати залучення кредитів, надання гарантій або поручительств, в тому числі укладення договорів застави майна.

«Нафтогаз» і раніше інформував міністерство про свої господарські операції. «Але попередньо погоджувати договори на суму 8 млн грн ніхто не змушував, оскільки статут компанії нічого подібного не передбачає, - каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. - Такий жорсткий контроль запроваджується вперше». Офіційно в Міненерго і «Нафтогазі» це рішення не коментують.

Джерело видання в Міненерго пояснило вжиті заходи тим, що монополія працює у збиток. Чистий збиток «Нафтогазу» за дев'ять місяців збільшився в 2,3 рази - до 10,5 млрд грн.

«Компанія генерує збитки, у неї дуже висока кредиторська заборгованість. У цій ситуації ми підсилюємо свій контроль, щоб була можливість поліпшити її фінансове становище»,- говорить він.

Читайте також: «Нафтогаз» ризикує фінансовою стабільністю

Глава міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук бачить у вжитих міністерством заходах спробу встановити безпосередній контроль над НАК без зміни керівництва. Він нагадує, що в минулому році Кабінет Міністрів змінив наглядову раду НАК «Нафтогаз України», і тепер половина його представників - чиновники, лояльні Міністру енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому.

«У статуті НАК окремо не прописана необхідність координувати всю операційну діяльність з Міненерго, рішення відомства виглядає як мінімум сумнівно з точки зору законодавства»,- говорить керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов.

Олександр Тодійчук зазначає, що реформа ринку природного газу, яку зобов'язався провести Кабмін, передбачала більшу самостійність трейдерів.

«Нинішнє ж рішення скоріше говорить про сильніший адміністративному тиску на гравців»,- пояснив пан Тодійчук.

 
Коментарі (0)