ГоловнаВибір редакціїГазопостачання«Нафтогаз» ризикує фінансовою стабільністю

«Нафтогаз» ризикує фінансовою стабільністю

Уряд надав НАК «Нафтогаз України» держгарантію на випуск облігацій компанії на 4,8 млрд грн. Ця сума необхідна монополії для розрахунку за кредитами.

Кабінет Міністрів опублікував постанову №885 від 4 грудня, якими видав держгарантії НАК «Нафтогаз України» для розміщення облігацій на суму 4,8 млрд грн для погашення своїх боргових зобов'язань. Згідно з постановою, голова Мінфіну уповноважений підписувати документи про надання відповідних держгарантій, а Міненерго має забезпечити контроль над фінансовим станом компанії та належним виконанням боргових зобов'язань за облігаціями. Уряд не в перший раз збільшує статутний капітал «Нафтогазу» для розрахунків перед кредиторами шляхом випуску ОВДП. За даними Нацбанку, в цьому році Мінфін розмістив такі облігації на суму 8 млрд грн, у 2012 році - на 6 млрд грн. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

У прес-службі Міненерго і «Нафтогазу» офіційно ситуацію не коментують. Як розповіло виданню джерело в Міненерго, погашення заборгованості необхідно для того, щоб розрахуватися з кредитами перед комерційними банками, термін погашення яких припадає на кінець року.
 
«Якщо не погасити ці кредити, то у «Нафтогазу» буде технічний дефолт»,- пояснює головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан
 
Співрозмовник видання в Міненерго зазначає, що Кабмін розглядав можливість погашення боргу за рахунок компенсації різниці тарифів теплокомуненерго (ТКЕ) з подальшою виплатою останніми боргу «Нафтогазу».
 
 
«Але цей спосіб більш довгостроковий, ТКЕ залишають частину коштів на ремонт мереж і затримують виплату боргу «Нафтогазу». Тому єдиним можливим способом завести гроші в «Нафтогаз» на сьогодні є випуск ОВДП»,- говорить джерело в міністерстві.
 
Глава міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук зазначає, що випуск облігацій тільки погіршує економіку «Нафтогазу». Кредиторська заборгованість компанії з-за цього зростає, і жоден міжнародний банк не видасть їй після цього кредиту.
 
«Випуск облігацій негативно впливає на економіку державних банків, які їх викуповують, оскільки відбувається перекіс їх кредитного портфеля на користь однієї компанії»,- говорить пані Бєлан.
 
Коментарі (0)