ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГМінрегіон і ЄБРР підуть в одному напрямі

Мінрегіон і ЄБРР підуть в одному напрямі

Розвиток вітчизняного житлово-комунального господарства та будівництва повинен відбуватися через безпосереднє втілення пілотних проектів, одночасно із вдосконаленням нормативної бази галузей.

Розвиток вітчизняного житлово-комунального господарства та будівництва повинен відбуватися через безпосереднє втілення пілотних проектів, одночасно із вдосконаленням нормативної бази галузей, - інформує прес-служба Мінрегіону.

До такого одностайного висновку дійшли Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та директор Департаменту енергозбереження і зміни клімату Європейського банку реконструкції та розвитку Террі МакКаліон під час офіційної зустрічі.

«За підсумками нашого діалогу, пропоную в галузі енергозбереження у житловому секторі зосередити наші спільні зусилля на двох основних напрямках. Це, зокрема, удосконалення законодавства про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, з тим, щоб вини могли отримувати цільове фінансування на заходи з енергоефективності, а також спільне вироблення механізму фінансової взаємодії у рамках конкретних проектів», – запропонував Террі МакКаліон.

За його словами, фінансування проектів з енергоефективності у житловому секторі є складним завданням не тільки для України, але й для багатьох інших країн Європи. Проте, як певне «поєднання банкірів та інженерів», ЄБРР орієнтується на реалізацію конкретних проектів із максимальним залученням приватного підприємницького інтересу.

«Як інженери ми з Вами безумовно спілкуємося однією мовою», – наголосив Анатолій Близнюк. «Тому пропоную діяльність за обома запропонованими напрямками здійснювати паралельно. Ми пропонуємо Банку долучитися до цілого ряду уже розроблених конкретних проектів, де його участь може принести неоціненну користь. Крім того, енергоефективність житла – наш ключовий пріоритет.  Все нове будівництво, завдяки гармонізації технічних стандартів із кращими стандартами Європейського Союзу вже буде енергозберігаючим. Старий житловий фонд необхідно термомодернізувати», – сказав очільник Мінрегіону України.

Як повідомив Анатолій Близнюк, у цьому році вперше передбачено надання дешевих бюджетних кредитів для встановлення індивідуальних теплових пунктів та інших заходів із модернізації централізованого теплопостачання. У Державному бюджеті на це передбачено 40 млн грн, а окупність таких проектів може скласти від 2 до 3 років.

Нагадаємо, у сфері комунального господарства України ЄБРР реалізує 13 масштабних проектів на загальну суму близько 267 млн євро. З них власні інвестиції банку складають 183 млн євро. Один проект із числа перелічених вище реалізується у сфері енергозбереження у будівлях бюджетних установ (Дніпропетровськ), ще два – у сфері водопостачання (Житомир, Ялта), решта – у сфері районного теплопостачання в різних регіонах країни.

 
Коментарі (0)