ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоМінрегіон доведе іпотеку до мінімуму

Мінрегіон доведе іпотеку до мінімуму

Середню вартість одного квадратного метра житла в Україні потрібно довести до 5,5 тис. грн.

Середню вартість одного квадратного метра житла в Україні потрібно довести до 5,5 тис. грн. Про це в ході засідання Кабінету Міністрів України заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає кореспондент «У.К.».

«Мінрегіон повинен розробити механізм здешевлення житла. Більш ніж ймовірно середню вартість квадратного метра житла довести до 5,5 тис. грн за умови збереження діючих тарифів і цін», - заявив Микола Азаров.

Азаров також додав, що будівельні компанії, які будуть цим займатися, зможуть отримати кредити на початок робіт за дуже вигідними ставками. «Точно також потрібно підводити інженерні мережі і все це дасть здешевлення», - сказав Микола Азаров.

Також прем'єр нагадав, що в регіонах на сьогоднішній день існує 682 майданчики і 390 га землі з підготовленими мережами та інфраструктурою, де можна почати будівництво. При цьому будувати не просто будинки, а цілі мікрорайони доступного житла.

Нагадаємо, як повідомляла раніше «У.К.», згідно з порядком, дохід позичальника та членів його сім'ї, яка бажає стати учасником програми, не повинен перевищувати десятикратного розміру середньомісячної заробітної плати в регіоні («У.К.» - 30-45 тис. гривень), а щомісячна виплата по кредиту з урахуванням часткової компенсації відсотків - 40% сукупного доходу сім'ї. При цьому сума, яка залишається у позичальника після здійснення щомісячних виплат по кредиту - повинна бути не менше одного прожиткового мінімуму на кожного члена сім'ї («У.К.» - з 1 квітня по 30 червня прожитковий мінімум становить 839 грн, а до 1 грудня він повинен зрости до 1095 грн). При цьому протягом 15 років з моменту укладення кредитного договору громадяни мають право на отримання часткової компенсації процентних ставок з держбюджету. 

Зокрема, банки, що беруть участь в програмі будуть видавати кредити з дохідністю 16%, з яких держава компенсує позичальникові 13%. Обов'язковий перший внесок позичальника не перевищує 25% вартості житла. При цьому, Мінрегіон встановив вартість квадратного метра недобудованого житла, які забудовники зможуть реалізувати беручи участь у цій програмі. Для Києва вона складе 7 тис. грн/кв.м, для інших населених пунктів - не повинна перевищувати 4 тис. грн.

 
Коментарі (0)