ГоловнаГоловнеФінансування ЖКГМінрегіон планує перебудову ЖКГ

Мінрегіон планує перебудову ЖКГ

Чиновники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ назвали сім основних напрямків реформування галузі в середньостроковій перспективі.

За словами глави відомства Анатолія Близнюка, йдеться про дерегуляцію і прозорі механізми роботи ЖКГ, закріплених законодавчо, створення ефективної програми комплексного реформування та модернізації, введення повного технологічного та комерційного обліку ресурсів, встановлення економічно обґрунтованої вартості житлово-комунальних послуг, формування відповідального власника житла, монетизацію пільг та субсидій, а також надання гравцям галузі можливості залучати дешеві кредити. «Ми порахували, що на сьогодні фінансові потреби галузі становлять 700 млрд грн. Це більше, ніж держбюджет всієї України. Тому ми вважаємо, що необхідно змінювати підходи», - заявив вчора Міністр під час VIIІ Міжнародного конгресу «Інстітуційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства».

За словами першого заступника глави Мінрегіону Олександра Аліпова, для реформування галузі необхідна повна узгодженість дій державних і місцевих органів влади, а модернізація основних фондів підприємств ЖКГ потребує припливу приватних інвестицій. Для досягнення цих цілей, відомство розробляє єдиний закон, який регулюватиметься галузь ЖКГ. «Зараз в країні діє 21 закон, яким нормується і регулюється сфера житлово-комунального господарства. В результаті чого, норми цих документів багато в чому суперечать або дублюють одна одну. Зараз ми розробляємо документ - проект єдиного закону, - в якому будуть закладені ринкові принципи. Тобто, будуть встановлені єдині «правила гри» для учасників галузі, ресурси будуть товаром, буде введений повний облік споживання і відпуску ресурсів, а також в новий закон будуть закладені норми дерегуляції», - заявив пан Аліпов. Чиновник також уточнив, що новий документ буде розроблений і внесений до парламенту до кінця 2015 року.

Крім того, в Мінрегіоні пообіцяли, що до кінця 2012 року уряд зареєструє у Верховній Раді новий законопроект про повний облік ресурсів, а також законопроект, яким будет регулюватися діяльність об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. В основу останнього буде закладена концепція, що розробляється українським представництвом юридичної компанії Baker & McKenzie, згідно з якою українці отримають право управляти своїм житлом як за допомогою створення ОСББ, так і без нього. Олександр Аліпов уточнив, що перший документ пропонує зобов'язати підприємства водо-і теплопостачання встановити прилади технологічного обліку до 2014 року, а населення перейде на повний облік до 2018 року.

 
Коментарі (0)