ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГМінрегіон шукає вихід із системної кризи ЖКГ

Мінрегіон шукає вихід із системної кризи ЖКГ

Генеральний директор Інституту економіки міста Алєксандр Пузанов зауважив, що проведення огляду відкриває доступ до більшості дослідницьких центрів, у яких саме і накопичено величезну кількість позитивного досвіду реформування ЖКГ у різних країнах.

Пошук дієвих шляхів виходу із системної кризи житлово-комунального господарства України обговорили експерти дослідницької місії Європейської економічної комісії ООН та Комітету галузевих реформ Мінрегіону сьогодні під час спільного засідання. Під час заходу міжнародні незалежні експерти представили попередні результати роботи своєї місії з проведення національного огляду житлового сектора України.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

На думку очільника Мінрегіону України Анатолія Близнюка, для виходу із кризи вітчизняному ЖКГ необхідні зміна суспільних уявлень про галузь, а також використання кращих світових практик реформування.

«За більшістю параметрів і показників ЖКГ залишається рудиментом радянської системи. Більшість суспільства цього не усвідомлює, а якщо й розуміє – то зовсім не поділяє необхідних змін. Тому від цього житлового огляду Мінрегіон очікує інструментів і рекомендацій, які б дозволили і Уряду, і всім учасникам використати їх для формування стратегії реформування житлово-комунального господарства», – сказав Анатолій Близнюк.

За його словами, Україні необхідно максимально використати кращі, найбільш успішні проекти і досвід їх реалізації з різних країн.

Глава дослідницької місії ЄЕК ООН Ґюльнара Ролл своєю чергою відзначила, що пересвідчилася у розумінні українськими експертами і посадовцями значення національного огляду і це переконує її в тому, що підготовлені рекомендації будуть належним чином реалізовані.

«Ми провели 35 зустрічей і засідань за тиждень роботи місії – це дуже багато, і ми вдячні Мінрегіону за таку ефективну організацію нашої роботи. Спілкуючись із експертами та посадовими особами усіх відомств, ми переконалися, наскільки великого значення вони надають нашій спільній роботі. Це вселяє впевненість, що напрацьовані рекомендації будуть використані належним чином», – наголосила Г.Ролл.

Генеральний директор Інституту економіки міста Алєксандр Пузанов зауважив, що проведення огляду відкриває доступ до більшості дослідницьких центрів, у яких саме і накопичено величезну кількість позитивного досвіду реформування ЖКГ у різних країнах. Крім того, він висловив власну думку, щодо того, що давно ухвалене рішення про безстрокову безоплатну приватизацію житла, створило для житлово-комунального господарства пострадянських країн унікальну, але від того не менш важку ситуацію.

«У Європі в кондомініуми об’єдналися не більше 25% усіх будинків. Решта мають одного конкретного власника. В країнах колишнього СРСР приватизовані більше 90% квартир, причому в Україні відсоток навіть вищий, ніж у Росії. Невирішеність правового статусу спільної власності створює багато проблем і для мешканців, і для держави» – відзначив експерт.

За його словами, створювані в Україні ОСББ можуть вирішити питання термомодернізації будинків, бо там за совами експерта «є безпосередній інтерес людей». Однак ці об’єднання не повинні бути єдиною формою правовласності багатоквартирного будинку, необхідно розвивати й інші.

«Також у загальному баченні житлової політики слід зрозуміти, що створення ОСББ не замінить створення професійного ринку надання житлово-комунальних послуг. Крім того, можливо слід на законодавчому рівні розмежувати механізм створення і підтримки об’єднань у багатоповерхових і малоквартирних будівлях», – наголосив А.Пузанов.

Як очікується, після електронних консультацій та обміну інформацією між вітчизняними та міжнародними експертами в режимі «on-line», підготовлений документ буде представлено для затвердження на засіданні Комітету з житлового господарства та землевпорядкування ЄЕК ООН 25 травня 2012 року.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)