ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГМінрегіон виходить в народ

Мінрегіон виходить в народ

Для отримання державних коштів на розвиток галузі Мінрегіоном створено Реєстр готових проектів. Він дасть можливість додатково залучати кошти міжнародних фінансових організацій

Минулого тижня відбулось перше засідання Громадської ради при Міністерстві регіональної політики, будівництва та ЖКГ. Головою ради було обрано віце-президента громадської організації «Київський центр сприяння розвитку ОСББ» Олександра Скубченка, його заступниками – Григорія Морозова (ГО «Спілка власників житла Києва»), Олега Лиховода (Торгово-промислова палата України) та Максима Плахтія (ВГО «Українська асоціація маркетингу»).

До Громадської ради входить 96 голів громадських організацій, які мають два роки повноважень. Рада має право подавати Мінрегіону обов'язкові для розгляду пропозиції щодо підготовки проектів нормативно-правових актів, проводить громадську антикорупційну експертизу проектів нормативно-правових актів, організовувати публічні заходи для обговорення актуальних питань.

Як повідомив «У.К» новопризначений голова Громадської ради Олександр Скубченко: «Зараз рада працює над регламентом, формує постійні комісії та розробляє план дій на 2012 рік. Згідно з законодавством, всі питання, які прийматиме Мінрегіон стосовно впливу рішень на людей, мають погоджуватися з Громадською радою. У квітні Державний бюджет в частині фінансування будівельної галузі та ЖКГ буде переглядатися в сторону збільшення в декілька разів, тому громадські організації зараз в своїх регіонах планують пропозиції. Після травневих свят ми зберемося і розглянемо всі напрацювання».

При цьому в Громадській раді «У.К.» повідомили, що Мінрегіон вже подав до Кабінету Міністрів бюджетний запит, яким пропонується збільшити фінансування галузі приблизно в декілька разів.

Для отримання державних коштів на розвиток галузі Мінрегіоном створено Реєстр готових проектів. Він дасть можливість додатково залучати кошти міжнародних фінансових організацій, брати участь у конкурсах з фінансування.

Читайте також: Кабмін шукає інвесторів!

Олександр Скубченко розповів, що для цього 6 лютого було створено державне підприємство «Центр розвитку державно-приватного партнерства» та розпочато створення реєстру проектів. До бази закладено як проекти з будівництва, так і безпосередньо сфера ЖКГ, яка розподілена на чотири напрямки: теплопостачання, водопостачання і водовідведення, обслуговування житлового фонду та благоустрій.

Директор ДП «Центр розвитку державно-приватного партнерства» Євген Радченко з цього приводу зазначив: «Реєстр створено для того, щоб кожен бажаючий зміг побачити, які є проекти для інвестування. Бо минулого року планувалося виділити на проекти з енергоефективності більше ніж 2 млрд грн, а готових проектів виявилось лише на 700 млн грн. Щоб виключити такі непорозуміння, ми створили базу даних». Крім того Євген Радченко повідомив, що бюджетом передбачено 40 млн грн для кредитування проектів через державну фінансову установу.

 

Нагадаємо, зараз Державним бюджетом на 2012 рік на підтримку галузі передбачено близько 800 млн грн, в тому числі 200 млн грн – на програму «Питна вода», 100 млн грн – на часткову компенсацію витрат за спожиту електроенергію, пов'язаних з перекиданням води, 200 млн грн – на надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла, 160 млн грн – на облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води та теплової енергії, 111 млн грн – на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла, 3 млн грн – на підготовку фахівців для органів місцевого самоврядування, а 26 млн грн – на фінансування програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

 

Підготував Сергій Купін

 
Коментарі (2)
Андрій Осадчий2
02 Квітня 2012 p. 09:56
нет доверия у меня к этому государственному предприятию«Центр развития государственно-частного партнерства»....г. Смела Черкасской области помнит как в 2010 году к ним зашло Державне підприємство “Агенство розвитку житлово-комунального господарства»...выкачали деньги из местных коммунальщиков, из потребителей...и были таковы...ни одного проекта не было реализовано а прокуратура смолчала...видно у таких ДП крыша где-то в КАбМИне
SERGEY2
02 Квітня 2012 p. 13:26
Не совсем все так , ТОВ "Коммунальные системы Украины" инвестировало 23 млн.грн . в теплоенерго и водоканал г.Смела . За что естественно им ни кто спасибо не сказал , на оборот во всех проблемах пытаются сделать крайними .