ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГМінрегіон використовуватиме надбання міжнародних експертів

Мінрегіон використовуватиме надбання міжнародних експертів

Представники 10 провідних аналітичних центрів та експерти Мінрегіону зустрілися напередодні, аби детально узгодити свою діяльність та скоординувати процес узагальнення напрацювань.

Україна повинна використати увесь досвід напрацьований експертами, зокрема, міжнародними, у галузі розвитку регіонального розвитку та місцевого самоврядування. Таку думку висловив під час зустрічі з представниками провідних вітчизняних та закордонних «мозкових центрів» Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

Представники 10 провідних аналітичних центрів та експерти Мінрегіону зустрілися напередодні, аби детально узгодити свою діяльність та скоординувати процес узагальнення напрацювань.

«Питання належного розвитку регіонів, наближення державних та суспільних послуг до громади, людини, постійна турбота Міністерства. Але період власного реформування дещо послабив інституційну спроможність центрального органу виконавчої влади, що поглиблюється кадровою проблемою. Саме тому допомога експертного середовища особливо цінна. Запевняю, увесь напрацьований досвід може і буде використаний Міністерством для вироблення якісної державної політики. Якщо експерти нас підтримують – наступним кроком з боку Мінрегіону буде пропозиція обговорити технічне завдання та «Дорожню карту», спрямовану на досягнення конкретних цілей. Першою із них буде консолідація напрацювань для синергетичного ефекту та розробки конкретних законодавчих ініціатив», – наголосив у вступному слові очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк.

За його словами, першим прикладом вдалої співпраці такого роду став проект Закону України «Про об’єднання громад», який вже передано до Верховної Ради.

Як наголосив директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, протягом останніх 5 – 7 років в експертному середовищі напрацьовано чимало цікавих концепцій та проектів, які заслуговують на якнайшвидше узагальнення та впровадження. Більшість аналітиків приходять до спільних висновків щодо ряду ключових напрямків, маючи розбіжності лише в схемах реформування.

«Всі погоджуються, що має бути трирівневий адміністративно-територіальний устрій, місцеве самоврядування має базуватися на рівні районів. Різниця у більшості концепцій полягає в етапах конкретних заходів, наприклад, як саме здійснювати укрупнення громад. Фактично ж, як в незалежному експертному середовищі, так і серед фахівців Мінрегіону є досить цілісне уявлення про необхідність та мету реформ адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування», – сказав Анатолій Ткачук.

Своєю чергою керівник програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» Олена Литвиненко запевнила, що очолюваний нею проект активно долучиться до всіх запропонованих Мінрегіоном заходів. Зокрема, вона висловила можливість на національному та місцевому рівні провести обговорення законопроекту «Про об’єднання громад».

Експерт проекту DesРro «Підтримка децентралізації» Оксана Гарнець також запевнила у повному спів падінні цілей Мінрегіону та проекту, а також пообіцяла надати міністерству дані аналізу медіа контенту за 2010 рік щодо регіонального розвитку, реформування місцевого самоврядування та ЖКГ.

«На жаль, дані аналізу свідчать про значний дефіцит експертної думки із окреслених питань у медіапросторі», – сказала О.Гарнець.

Учасники засідання попередньо домовилися, що експерти проектів Ради Європи зосередяться на розробці законодавства. Питання адміністративних послуг та їхньої доступності, а також підготовки кадрів до впровадження інновацій у сфері регіонального розвитку та систем життєзабезпечення опрацьовуватимуть експерти проектів DesРro та ECHEAZE, спільно із Центром політико-правових реформ. Крім того, громадське об’єднання «Лабораторія законодавчих ініціатив» спільно із Мінрегіоном зосередяться на розробці інформаційного супроводу реформ у галузі.

Голова ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив» Ігор Когут відзначив, що окрім окресленої нестачі роз’яснення логіки та ходу реформ, ще більше суспільству бракує і безпосереднього залучення громадян до процесу вироблення рішень, та, особливо, впровадження законодавчих ініціатив.

«Спілкування з громадянами через ЗМІ надзвичайно важливе. Без пояснення логіки, що і як саме потрібно робити – реформи не робляться. Але є ще один важливий аспект – залучення громадян до розробки законопроектів. Наприклад, сьогодні маємо проект закону про об’єднання громад. Але чи насправді ми дізналися думку найбільш імовірних для об’єднання громад, чи готові, і як саме вони хочуть об’єднуватися? Для таких консультацій є відповідні методики, вже випробувані на практиці. Переконаний, що саме такі речі Україні слід активніше застосовувати», – наголосив І. Когут.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)