ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоМінрегіон задумав перетворення ринку орендного житла

Мінрегіон задумав перетворення ринку орендного житла

Мінрегіонрозвитку приступив до розробки концепції «фонду орендних будинків», мета якої - побудувати будинки, в яких квартири (все або частину) з самого початку будуть призначені для здачі в оренду

Мінрегіонрозвитку приступив до розробки концепції «фонду орендних будинків», мета якої - побудувати будинки, в яких квартири (все або частину) з самого початку будуть призначені для здачі в оренду, а не для продажу.

На думку Льва Парцхаладзе, заступник голови відомства, це дозволить вивести орендний ринок з тіні, а також врегулювати житлову проблему для багатьох жителів України.

У Міністерстві підрахували, що на сьогодні для задоволення в житлових площах інших міст державних службовців, незахищених категорій населення і переселенців необхідний 1 мільйон квартир. У Мінрегіоні очікують, що орендні будинки будуть пропонувати житло за цінами, нижчими за ринкові на 30-40%.

Хоча безпосередньо до реалізації справа дійде ще не скоро. 7 серпня був проведений круглий стіл, присвячений цьому питанню. Збираються пропозиції, вирішується, хто буде фінансувати будівництво, хто буде будувати і керувати орендними будинками, якими будуть умови знімання і вимоги до таких квартир. Лев Парцхаладзе уточнив, що якщо замовниками виступлять муніципалітети, в Україні темпи будівництва виростуть в два рази, і років через п'ять у нас з'явиться до 30 мільйонів «квадратів» орендного житла.

Якщо говорити про світову практику, то в берлінських багатоквартирних будинках 89% житла - орендного, в женевських - 95%, амстердамських - 86%, лондонських - «всього» 42%. Тобто в Європі люди звикли жити в орендованому житлі, українці ж вважають за краще обов'язково купити квартиру.

На думку гравців ринку, для того, щоб викликати інтерес до орендних домівках у забудовників, необхідно придумати дієвий механізм. За словами Ірини Зайченко з київського агентства нерухомості, будинок, який здається в оренду, почне приносити прибуток через десятки років, а з огляду на стан нашої економіки це мінімум недалекоглядно. До того ж, забудовник потребує грошей для будівництва подальших об'єктів, і на даний момент ринок заточений під довгострокове інвестування майбутніми мешканцями своїх квартир. Справа ще й у відповідальності: набагато простіше побудувати будинок, розпродати квартири і здати в експлуатацію, ніж утримувати його на балансі, підшукувати обслуговуючий персонал і ще сподіватися отримати прибуток.

 

 
Коментарі (0)