ГоловнаГоловнеГазопостачанняМіста безпідставно залишають без газу

Міста безпідставно залишають без газу

НАК «Нафтогаз України», використовуючи своє монопольне становище, безпідставно зупиняє постачання природного газу для потреб населення.

Міста щотижня отримують попередження від облгазів про відключення підприємств теплокомуненерго від поставок газу. Про це заявляє Асоціація міст України, - інформує Коменсант-Україна.

Комунальні підприємства змушують платити за газ по 4,7 тис. грн за 1 тис. куб.м, що в рази перевищує тариф, встановлений на газ для потреб житлового фонду, - 1,309 тис. грн. При цьому теплокомуненерго змушують підписувати акти прийому-передачі газу за завищеним тарифом за допомогою заниження в 2-3 рази обсягу газу, який використовується для виробництва теплової енергії саме для населення, кажуть в асоціації.

Серед основних претензій є те, що ТКЕ не отримують ліміти або їм встановлюють занижені ліміти з подальшим перерахунком понадлімітного обсягу споживання газу за ціною 4,7 тис. грн. Також не враховуються нормативні технологічні втрати теплової енергії за ціною в 1,309 тис. грн. Це призводить до збільшення кредиторської заборгованості ТКЕ, а також до виникнення заборгованості по пільгах та субсидіях для населення.

В якості підтвердження асоціація оприлюднила копію листа «Одесагаз» від 21 листопада, згідно з яким 8 комунальних підприємств області на третю декаду листопада не отримали ліміти на споживання газу для потреб населення. «Вимагаємо негайно з 21 листопада припинити споживання природного газу на населення. В іншому випадку поставка буде припинена у примусовому порядку», - йдеться в листі.

За словами аналітика Асоціації міст Ярослава Рабошука, ТКЕ не можуть відмовитися від підписання документів із завищеними тарифами, оскільки НАК може опломбувати газові труби, як це було в Славутичі і Тернополі. Ще 10 листопада асоціація звернулася до прем'єр-міністра з проханням списати комунальним підприємствам заборгованість за газ в обсязі 10 млрд грн. Реакція глави уряду Миколи Аарова з'явилася 26 листопада. Він доручив міністру з питань ЖКГ Анатолію Близнюку і міністру палива та енергетики Юрію Бойку, міністру фінансів Юрію Колобову, голові НАК «Нафтогаз України» Євгену Бакуліну та главі Нацкомпослуг Валерію Саратову провести зустріч з представниками місцевої влади і вирішити питання. Дата зустрічі досі ще не визначена.

 
Коментарі (0)