ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняМіста України ризикують опинитися під водою

Міста України ризикують опинитися під водою

Україна знаходиться на межі великої повені, яка може статися у результаті танення снігу. Під загрозою підтоплення знаходяться Київ та ще 5 областей країни.

Прем’єр-міністр Микола Азаров під час засідання Кабінету Міністрів назвав регіони, які на його думку неготові до можливої повені. А саме: до пропуску повені не готові Житомирська, Закарпатська, Одеська, Тернопільська та Хмельницька області.

Зокрема, за його словами, у Хмельницькій понад 1,6 тис. гідроспоруд не мають власних балансоутримувачів. Крім того, на території області розташоване 51 водосховище та 2,5  тис. ставків, які становлять загрозу підтоплення або затоплення територій, населених пунктів та сільгоспугідь, розташованих вздовж їх водотоків.

«Я запитую: чим займається і куди дивиться заступник глави обласної адміністрації, який відповідає за цю ділянку роботи?», - зазначив Микола Азаров.

Не менш загрозлива ситуація склалася у Вижницькому, Кіцманському, Новоселицькому районах Чернівецької області, переконаний голова уряду.

«Власники ставків не слідкують за рівнем води і не проводять поступове скидання води, що може спричинити перелив або руйнування захисних дамб. А влада у цих районах, що – тільки спостерігає, і чекає: коли кликати рятувальників?», - наголосив Прем’єр.

Крім того, як зазначив Микола Азаров, у межах Києва, Полтави, Черкас через замулення дна і захаращення сміттям утворюється штучний підпір, що не дозволяє забезпечити в повному обсязі відведення поверхневих вод з вулиць і шляхів  міста.

Втім, ситуація у столиці вкрай загрозлива. Олександ Мазурчак, звільнений вчора з посади першого заступника Київської міської державної адміністрації, заявив, що, у разі неприйнятя невідкладних протипаводкових заходів, «автівки киян будуть плавати по дахи у воді». Він також пообіцяв, що вже сьогодні надасть КМДА план дій на період повені.

«Все залежатиме від того, як танутиме сніг. Якщо будуть перепади такі, що сніг розтопився і замерз, то ці прийомники можуть покритися льодом, - зазначив пан Мазурчак. - Люди повинні розуміти, що це стихійне явище, яке буває один раз на 100 років. Їм треба відмовитися від поїздок на приватному транспорті і дати можливість розчистити зливоприйомники від льоду. Якщо цього не буде, то будуть дуже великі проблеми, машини будуть плавати по свої дахи. І потім будуть знову казати, що влада не змогла зробити».

Микола Азаров доручив сьогодні ж підготувати кадрові висновки щодо відповідальних керівників названих регіонів і забезпечити, щоб «зараз підготовкою до повені займалися люди відповідальні і здатні енергійно виправити стан справ».

 
Коментарі (0)