ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняМВФ і Росія визначаються з цінами на газ для Києва

МВФ і Росія визначаються з цінами на газ для Києва

В МВФ впевнені, що Росія знизить ціну на газ для України. На думку представників фонду, вона зміниться вже у 2015 році. Москва має намір залишити нинішню ціну, але в Мінекономіки РФ все ж очікують, що газ для України стане дешевшим.

У Міжнародному валютному фонді переконані, що Київ буде отримувати газ за середньоєвропейською ціною. Відтак, «блакитне» паливо може вартувати «Нафтогазу» 380 дол. за тисячу кубометрів. Такі ціни закладені в програму кредитування країни, повідомляє «Коммерсант».

Прогноз пояснюють перспективою повернення знижки у 100 дол. за харківськими угодами. Москва знижку скасувала з квітня і повертати не збирається, але Міністерство економіки РФ також очікує зниження вартості газу для України вже в 2015 році на чверть, до 350 дол. за тисячу кубометрів.

«У дворічній програмі stand by на 17 мільярдів доларів закладена середня ціна газу для України в цьому році - 357 доларів за тисячу кубометрів. Враховуючи, що у першому кварталі російський газ поставлявся за зниженою ціною - 268,5 доларів за тисячу кубометрів, середня ціна в квітні-грудні повинна скласти 379 доларів за тисячу кубометрів при збереженні динаміки споживання газу на рівні минулого року», – повідомляє видання.
 
«Нафтогаз» пропонує  Москві врегулювати суперечливі питання договору, укладеного 2009 року. Загалом таких положень кілька, однак головна - щодо ціни на газ. Україна наполягає на поверненні вартості палива на рівні 268 дол. за тис. кубометрів. І вважає суму боргу значно меншою, ніж нарахував «Газпром». 
 
Станом на 1 квітня сума боргу за придбаний НАК природний газ склала 2,2 млрд дол., з яких 1,7 млрд було накопичено на початок квітня цього року. До речі, у «Нафтогазі» також порахували, скільки їм винні. Сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ та прямих промислових споживачів перед НАК «Нафтогаз України» складає 22,4 млрд грн.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», російський уряд скасував пільгове мито на газ для України. Це передбачає підвищення ціни на паливо на 100 доларів. Відповідно, ціна на «блакитне паливо» доходить до 485 дол. за тис. куб. м. Така ціна на газ є однією з найвищих в Європі.
 
Коментарі (0)