ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЛуганщина бореться із газовою заборгованістю

Луганщина бореться із газовою заборгованістю

Луганська область ліквідує свої борги за газ, задіявши всі джерела фінансування. Теплопостачальні підприємства вже надали «Нафтогазу» графіки погашення заборгованості.

Загальна заборгованість теплоенергетиків Луганській області за спожитий газ на середину вересня склала понад 900 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Луганської ОДА.

«Основними причинами великої заборгованості є накопичені борги минулих років, заборгованість місцевих бюджетів міст і районів області по оплаті за спожитий бюджетними організаціями газ і наявність серйозної дебіторської заборгованості», - зазначив заступник голови Луганської облдержадміністрації Сергій Міхєєв.

Найбільшу заборгованість за газ мають підприємства: «Луганське теплокомуненерго» - 375,7 млн грн, «Лисичанськтепломережа» - 102,3 млн грн, «Алчевсктеплокоммунэнерго» - 46,6 млн грн та ін.

Втім, у 2013 році підприємствами теплоенергетики Луганської області суттєво (на 34 млн куб м) скорочено споживання природного газу за рахунок застосування енергозберігаючих технологій. Обсяг споживання з початку поточного року склав 189,7 млн куб м на суму 440,2 млн грн, фактично сплачено 235,6 млн грн. Але близько половини сплаченої суми «Нафтогаз» відніс до погашення боргів минулих років.

«Нами спільно з Мінрегіоном проведено аналіз використання коштів, які надходять на розрахункові рахунки підприємств ТКЕ області за послуги теплопостачання за 8 місяців поточного року. З'ясували, що деякі підприємства розподіляють кошти на свій розсуд і не витримують питома вага складової газу в діючих тарифах. Ці порушення не дають домогтися позитивної динаміки в погашення газового боргу», - розповів Сергій Міхєєв.

Він повідомив, що комунальними підприємствами теплопостачання області в НАК «Нафтогаз України» надані графіки погашення заборгованості за газ до 1 грудня 2013 року. З метою виконання цих графіків міським головам і головам райдержадміністрацій доручено відпрацювати питання залучення кредитних ресурсів.

«Використання всіх наявних джерел в сумі 793,1 млн грн дозволить ліквідувати заборгованість за газ у повному обсязі», - переконаний чиновник.

Як повідомляла «Україна Комунальна», комунальні підприємства Київської області заборгували НАК «Нафтогаз» більше 200 млн грн за різницю у тарифах. Однак, чиновники пообіцяли, що заборгованість ліквідують протягом 10 днів.
 
Коментарі (0)