ГоловнаНовини ЖКГТранспортНа оновлення рухомого складу Укрзалізниці не вистачає мільярдів

На оновлення рухомого складу Укрзалізниці не вистачає мільярдів

Для забезпечення потреб населення та національної економіки у якісних комфортних пасажирських та вантажних перевезеннях на оновлення рухомого складу у найближчі 10 років галузі залізничного транспорту України необхідно понад 180 млрд грн.

Потреба у таких масштабних інвестиціях викликана значним старінням парку Укрзалізниці, технічний стан якого не відповідає сучасним вимогам, закінченням нормативного терміну експлуатації більшості локомотивів, вантажних та пасажирських вагонів та іншого рухомого складу. Упродовж 10 років у зв’язку із високим ступенем зношеності рухомого складу Укрзалізниці необхідно оновити 60% наявного парку.  

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі підприємства.

За прогнозами фахівців, за рахунок власних коштів – амортизаційних відрахувань залізнична галузь упродовж 10 років зможе спрямувати на оновлення рухомого складу не більше 26,5 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн  від очікуваного прибутку. Однак дефіцит коштів значно перевищує можливості галузі, він сягає 85% – більше 150 млрд грн.

Крім того, новий рухомий склад значно економніший в обслуговуванні та експлуатації, таким чином витратна частина на обслуговування нової техніки значна менша, ніж підтримка та постійні поточні ремонти застарілого рухомого складу, а відповідно зросте прибуток компанії, який може бути спрямований на інфраструктурні проекти та модернізаційні заходи.

За умови оновлення рухомого складу та забезпечення зростаючого попиту на швидкі якісні перевезення пасажирів та вантажів валові доходи від звичайної діяльності Укрзалізниці могли б значно зрости у порівнянні з ситуацією, коли інвестиції в оновлення рухомого складу не відбудеться.

У свою чергу збільшення дохідної частини дозволить  збільшити суми відрахувань поточних податків та обов’язкових платежів до Державного бюджету і державних цільових фондів.

 
Коментарі (0)