ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНа ринку електроенергії відбуваються маштабні маніпуляції

На ринку електроенергії відбуваються маштабні маніпуляції

Заявлений обсяг купівлі електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) 25-26 травня впав до екстремально низького рівня- 58,4-58,6 МВт-год

Заявлений обсяг купівлі електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) 25-26 травня впав до екстремально низького рівня- 58,4-58,6 МВт-год. Це майже вполовину обвалило ціни на ринку, пишуть Наші гроші.

Про це йдеться в листі керівника парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса до керівників Служби безпеки України та Антимонопольного комітету, в якому він просить розслідувати маніпуляції на ринку електричної енергії та перевірити учасників ринку, які є пов’язані між собою і складають вертикально-інтегровану фінансово-промислову групу на ринку енергетики, щоб притягнути винних до відповідальності.

В листі вказано, що у вівторок, 26 травня, ціна базового навантаження на ринку склала 858 грн. за МВт-год, що на 36% нижче, аніж у вівторок, 16 травня. Перед цим, 25 травня, різниця в ціні в тижневому порівнянні складала ще більше – 40%.

Разом з тим на РДН відбулося нелогічне різке скорочення попиту після пом’якшення карантину, запрацював електротранспорт і відбулося похолодання. Але на цьому фоні  попит обвалився на 26%-50% у порівнянні із аналогічними днями минулого тижня.

У зверненні до СБУ та АМКУ нардеп вказує, що найбільшу ринкову владу на ринку має вертикально–інтегрована компанія, яка є крупним гравцем як продавець е/е, так і її покупець. Це дає їй можливість маніпулювати ціною з метою недобросовісної боротьби з конкурентами, наприклад, через різке зменшення заявок на покупку при скоординованих діях з генеруючими компаніями.

У мережі фейсбук Герус додав, що у останні дні на ринку «на добу наперед» (РДН) попит впав на понад 20 тис МВт-год, це понад 25% ринку.

«Тобто або із ринку одночасно пішло багато покупців, які всі змовилися між собою (що досить складно), або із ринку пішов один великий покупець, який купує електроенергію для своїх обленерго, для своїх шахт, для своїх металургійних заводів та ГОКів.

Споживання у ці дні в країні не знизилося, а навпаки – виросло, бо запрацював електротранспорт та стало холодніше. Тобто покупець електроенергії не міг просто перестати купувати електроенергію, бо вона потрібна кінцевим споживачам. Де ж він її тоді брав? А брав він її у генеруючих підприємств (електростанцій), з яким уклав двохсторонній договір на ці декілька днів, поки обвалював ціну “на ринку на добу наперед”. Для цього потрібно, щоб були крупні електростанції, які зможуть по двохсторонніх договорах продати ті 20 тис МВт-год у добу, які зникли на ринку на добу наперед.

Аукціони на двохсторонні контракти на 5 днів травня не проводили ні Центренерго, ні Укргідроенерго, ні Енергоатом. Із усіх інших такий обсяг електроенергії могла покрити генерація тільки однієї компанії – ДТЕК. Таким чином, очевидно, що спецоперація по дестабілізації ринку проводилася у рамках однієї вертикально-інтегрованої компанії».

На думку засновниці «Ліги антитрасту» Агії Загребельської (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр), події свідчать про те, що на цьому ринку «на добу наперед» є або монопольний покупець, або кілька компаній вирішили діяти в певний період часу однаково, відмовившись від купівлі та споживання електроенергії на цьому ринку.

«У разі встановлення, що таке падіння відбулось внаслідок дій виключно одного учасника ринку, це буде свідченням наявності у такого суб’єкта ринкової влади та монопольного становища.

Тепер справа за Антимонопольним комітетом, адже така аномальна ситуація на ринку обов’язково вже потрапила на радари відомства, та повинна бути оперативно оцінена. Якщо ми маємо суб’єкта або групу суб’єктів, які за відсутності об’єктивних ринкових факторів, мають можливості так «гратись» з енергетичним ринком країни, то мова йде не тільки про ознаки порушення антимонопольного законодавства, а й про загрозу енергетичній безпеці держави.», – вказує Загребельська.

Нагадаємо, група ДТЕК після купівлі у 2019 році «Київобленерго» і «Одесаобленерго» отримала контроль над передачею і збутом 48% всієї електроенергії в країні. Також ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля та 70% усіх ТЕС.

За даними проекту SaveEcoBot, в останні тижні частка електроенергії з ТЕС значно виросла у порівнянні з атомною енергетикою.

 

 
Коментарі (0)