ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняНа столичних кладовищах бракує місць

На столичних кладовищах бракує місць

На кладовищах столиці не вистачає місць. А тим часом, у сфері процвітає нелегальний бізнес з продажу ділянок.

В столиці не вистачає місць на міських кладовищах. Згідно з оцінками Київської міської державної адміністрації, місць для нових могил вистачить лише на рік. Столична влада веде переговори з Київською областю про виділення понад 21 га землі для розширення Південного кладовища, проте поки безрезультатно. Експерти говорять про необхідність досягти взаєморозуміння з областю - у найближчі 15-20 років за межами Києва необхідно знайти більше 220 га для розширення існуючих і створення нових кладовищ. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

Як повідомили виданню в департаменті житлово - комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації (КМДА), зараз у Києві налічується 29 кладовищ. Відкритим для нових поховань є тільки Північне кладовище у Броварському районі біля села Рожівка. Два кладовища - Старообрядницьке і Мишоловське закриті, решта - напівзакриті і доступні для поховань тільки на вже зарезервованих місцях.

У департаменті заявили, що вільних місць на міських кладовищах вистачить орієнтовно на рік. «КМДА веде переговори з Київською обласною держадміністрацією про виділення земельної ділянки площею 21,78 га біля Південного кладовища на території Віти - Поштової», - розповів директор департаменту Дмитро Новицький.

Тим часом, як пише «Коммерсанъ Украина», у столиці процвітає нелегальний бізнес з продажу ділянок на кладовищах. Незважаючи на звернення на офіційному сайті міської ритуальної служби про незаконність продажу місць, яка загрожує покупцям втратою грошей, в інтернеті є величезна кількість подібних оголошень. Ціни становлять від 10-12 тис. грн за місце на Лісовому або Берковецькому кладовищах, до $ 8 тис. на Байковому кладовищі. Слід зазначити, що саме Байкове кладовище є одним з найпрестижніших. Залежно від близькості до алеї з могилами відомих людей вартість місця на ньому може досягати і $ 20-30 тис.

Як відомо, після відкриття Південного кладовища в 1992 році нових площ під облаштування кладовищ не надавали. Торік ритуальна служба намагалася домогтися дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в 22,86 га на Гостомельському шосе Оболонського району. Ця ділянка знаходиться в Святошинському лісопарковому господарстві та заказнику державного значення «Пуща-Водиця», де вже розташовано самовільно облаштоване кладовищі площею близько 1 га . Однак Київрада не підтримала проект.

За інформацією видання, тільки за I півріччя 2013 ритуальними службами міста проведено 9928 поховань, у тому числі шляхом кремації . У свою чергу в новому генплані столиці, який вже готовий до передачі на держекспертизу, зазначено, що в найближчі 15-20 років необхідно виділити 220 га землі для нових поховань.

В якості альтернативи пропонується провести реконструкцію наявних кладовищ з будівництвом колумбарних стінок, ввести заборону на поховання традиційним способом у межах міста, крім випадків підпоховання на сімейні могили і повторного поховання, а також збільшити потужність існуючого крематорію на Байковому кладовищі і побудувати новий у приміській зоні.

Крім того, фахівці запланували розширення Південного кладовища на 27,4 га , Північного - на 68 га з будівництвом нового крематорію . Пропонується також використовувати резервний ділянку площею 80 га між селами Мироцьке Києво -Святошинського району та Блиставиця Бородянського району, а також територію в 50 га в Бориспільському районі під нові цвинтарі.

 
Коментарі (0)