ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГНа субсидіях для громадян уряд зекономив мільярди

На субсидіях для громадян уряд зекономив мільярди

Мінсоцполітики цього року перевиконало план залучення домогосподарств до системи субсидій. Втім, незважаючи на це, з передбачених майже 25 млрд грн., витрати на відшкодування громадянам плати за ЖКП у цьому році складуть 17-18 млрд грн.

Цього року в Україні було надано субсидій на сплату житлово-комунальних послуг 5 млн родин, що на 500 тис. сімей більше запланованого. Втім, незважаючи на це, із передбачених на ці цілі 24,5 млрд грн було витрачено лише до 20 мільярдів. Про це заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко, передає прес-служба відомства.

«Ми планували, що приблизно 4,5 млн родин нам вдасться залучити до програми субсидій. Сьогодні понад 5 млн українських родин вже отримують субсидії в новій реформованій системі», - заявив очільник Мінсоцполітики.

За його словами, в порівнянні з минулим роком, ефективність програми зросла в рази, адже у 2014-му субсидії було надано 1 млн домогосподарств.

«Ми фактично у п’ять разів підвищили ефективність програми субсидій і залучили більше людей, які сьогодні абсолютно не відчувають великого негативу від підвищення цін на житлово-комунальні послуги і тарифів», - відзначив посадовець.

Попри збільшення кількості домогосподарств, які отримають субсидії на «комуналку», із запланованих на ці цілі 24,5 млрд грн, відомством було використано 17-18 млрд грн.

«На сьогодні у нас було заплановано 24,5 млрд грн використати для програми житлових субсидій. За підрахунками Міністерства фінансів, які співпадають з нашими, реальний ресурс цього року буде на рівні від 17-18 до 20 млрд грн», - заявив пан Розенко.

Що ж стосується субсидій у наступному році, то передбачається отримати 35 млрд грн з Держбюджету-2016.

«За нашими підрахунками, з урахуванням того, що ціни на газ на світовому ринку падають, і різких стрибків ціни на газ і житлово-комунальні послуги наступного року не буде, 35 млрд грн, які закладаються у проект Державного бюджету України на 2016 рік, нам буде достатньо (для виплати субсидій)», - заявив Міністр.

Втім, посадовець додав: «35 млрд – це умовна цифра, нічим не обмежена. Якщо звернеться більше людей чи буде більшим розмір субсидії, ми дуже оперативно внесемо зміни до Державного бюджету і система субсидій отримає стільки коштів, скільки буде потрібно».

Читайте також: Субсидії на «комуналку» будуть «роздавати» тисячами гривень

Між тим, наступного року, заявив Павло Розенко, Мінсоцполітики проведе аудит усіх соціальних виплат.

«Кошти гарантовані, програми будуть реалізовуватися, але по кожній соціальній програмі ми будемо проводити досить серйозну інвентаризацію особових справ тих людей, які отримують допомогу», - резюмував чиновник.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики прогнозує збільшення розміру субсидії на житлово-комунальні послуги в наступному році в три-чотири рази. В середньому розмір субсидії для однієї родини коливатиметься від 350 грн до 3500-4000 грн - в основному для сімей у сільській місцевості.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
21 Грудня 2015 p. 21:16
Треба дивитися в корінь: не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два , три , і т.д. тому. Тенденцію постійного знецінення українських національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівняли до радянського рубля і з 1992 року по 1996 рік купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. Знецінення грошей -- це не що інше, як тихий грабунок людей владою, оскільки українських грошей влада може надрукувати скільки завгодно.
Коля Пухов
01 Січня 2016 p. 03:54
Доречі,Константин Константинович, є дуже поширеним характерний шахрайський прийом українських посадовців, які пишуть відповіді на звернення громадян: вони чіпляються за окремі слова або інші незначні формальності, а сам зміст звернення ігнорують. Якщо немає фантазії до чого причепитись, то просто переписують абзаци з законів (постанов,розпоряджень і т.п.), майже не звертаючи уваги на поставлене у зверненні питання.