ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГНафтогаз через суд зменшив суму виплати в бюджет дивідендів до 30%

Нафтогаз через суд зменшив суму виплати в бюджет дивідендів до 30%

Нафтогаз оскаржив постанову уряду про виплату 90% свого прибутку за 2018 рік у вигляді дивідендів до бюджету та сплатив лише третину від цієї суми — 30%

Нафтогаз оскаржив постанову уряду про виплату 90% свого прибутку за 2018 рік у вигляді дивідендів до бюджету та сплатив лише третину від цієї суми — 30%. Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

«Нафтогаз вчасно, до 1 липня, сплатив до держбюджету дивіденди за 2018 рік у розмірі 30% від прибутку — це повністю відповідає вимогам закону «Про управління об’єктами державної власності». Дія урядової постанови, яка встановлює для Нафтогазу 90% норматив сплати дивідендів, зупинена судовим рішенням», — повідомив Коболєв.

Таке рішення у Нафтогазі пояснюють тим, що компанії необхідні фінансові ресурси для підготовки до опалювального сезону та ймовірного припинення транзиту російського газу до ЄС через Україну. Зокрема, для цього компанії необхідно закачати додатково 3 мільярди кубометрів газу, на що необхідно близько 600 мільйонів доларів.

«Крім того, якщо закупити газ зараз, за низькою літньою ціною, це допоможе збалансувати ціну газу в зимові місяці, коли вона традиційно зростає», — повідомив Коболєв.

Водночас Коболєв зазначив, що компанія готова збільшити виплати дивідендів до бюджету після того, як залучить додаткові кошти або завершить закачування газу до підземних сховищ.

Нагадаємо, що 2 липня стало відомо, що Нафтогаз оскаржив рішення про виплату дивідендів державі у розмірі 90% від свого прибутку за 2018 рік.

Зазначимо, що відповідну постанову уряду критикував голова Нафтогазу Андрій Коболєв. За його словами, виплата такої великої частки прибутку може завадити компанії закачати достатні обсяги газу до підземних сховищ, що необхідне для підготовки до опалювального сезону.

Також рішення про встановлення такої частки дивідендів з державних компаній, зокрема з державних банків, розкритикували у Національному банку.

Зазначимо, що зменшити частку дивідендів, які державні підприємства перераховують до бюджету просили і в Мінінфраструктури. Там вважають, що 10% прибутку, який залишається за підсумком перерахунку дивідендів до бюджету, недостатньо для забезпечення належного стану інфраструктури.

24 квітня уряд ухвалив рішення зобов'язати державні компанії сплатити дивіденди у розмірі 90% їхнього прибутку до бюджету.

 

 
Коментарі (0)