ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГУкраїна знайшла спосіб зниження тарифів на газ для населення

Україна знайшла спосіб зниження тарифів на газ для населення

В України з’явився шанс знизити верхній тариф на газ для населення. Однак, це можливо лише в разі «падіння» вартості імпортного палива. Наразі «Нафтогаз» веде переговори з МВФ з приводу цього питання.

Верхній тариф на газ для населення в Україні можуть знизити за умови падіння ціни на імпортне «блакитне» паливо нижче 209 дол за 1 тис. куб. м. Наразі з цього питання «Нафтогаз» веде переговори з Міжнародним валютним фондом. Про це напередодні візиту МВФ в Україну сказав голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, передає «Інтерфакс-Україна».

«Коли у нас ціна імпорту знизиться нижче $209, то в уряду з'явиться можливість, якщо на це буде згода МВФ, (...) ці 7,188 тис. грн за 1 тис. куб. м газу (верхній тариф для населення – ред.) можна буде опускати», - сказав він.

Очільник «Нафтогазу» роз’яснив, що враховуючи курс долара на рівні 24,1 грн за 1 долар (прогнозований курс на 2016 рік – ред.), ціна у 209 дол за 1 тис. кубометрів газу еквівалентна 5,044 тис. грн. Це в свою чергу дорівнює ціні природного газу як товару, закладеній в нинішній тариф у 7,188 тис. грн. за тисячу кубів.

«Ми вже направили запит в МВФ. Подивимося, що вони скажуть, якщо так станеться (імпортна ціна нижче $209 за 1 тис. куб. м – ред.)», - сказав він.

Пан Коболєв наголосив, що реальні обсяги споживання «блакитного» палива населенням будуть вивчені за показниками січня наступного року. На основі отриманих даних можливе внесення корективів у пільгові об’єми газу для громадян.

Читайте також: Газ для народу: «гра в дурня»

«Тільки зрозуміємо, що 1,200 тис. куб. м (пільговий обсяг газу на один сезон для одного домогосподарства – ред.) недостатньо, будемо пропонувати уряду збільшити цей обсяг – ред.)», - резюмував він.

Примітно, що місія МВФ працюватиме в Україні до 22 листопада. Місія планує продовжити дискусії на політичному рівні із владою України в контексті програми економічних реформ, які реалізуються за підтримки МВФ

Нагадаємо, що в той же час за результатами останніх тристоронніх переговорів Україні вдалося домовитися про купівлю російського газу за нижчою ціною. У НАК «Нафтогазі» опісля відповідної зустрічі анонсували, що вартість російського «блакитного» палива для України з урахуванням знижки, у 4-му кварталі становитиме близько 227,36 дол. за тис. куб. А у 1-му кварталі 2016 року ціна стане ще нижчою.

«Ми очікуємо, що ціна в 1-му кварталі буде меншою приблизно на 5%», - зауважив очільник Міненерго Володимир Демчишин.

Однак, незважаючи на це уряд все ж не планує переглядати вартість газу для населення. За словами того ж пана Демчишина, план споживання газу на 2015 рік змінюватися не буде і залишиться на рівні 43 млрд куб. м.

«Наразі нічого не відбулося такого фундаментального, щоб його переглядати. Як тільки буде чітке розуміння, що є передумови, будемо відразу змінювати і прогноз споживання і ціну споживання» - зазначив Міністр.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
17 Листопада 2015 p. 22:08
ТОВ "Київгаз" ДП "Київгазенерджи" та ТОВ "Євро-реконструкція" тепер не зазначають у правій частині рахунку нараховану ними суму. Ця сума зазначається лише у лівій частині рахунку, яка після оплати залишається у споживача. Вважаю, що це робиться навмисно з метою подальших шахраювань та зловживань, оскільки дивлячись на праву частину рахунку не зрозуміло, на якій підставі споживач заплатив ту чи іншу суму.
Коля Пухов
27 Листопада 2015 p. 21:49
У нас прийнято усім новелам, що погіршують життя пересічних українців, давати назви, протилежні до суті чи змісту цих новел.