ГоловнаКоментаріГазопостачання«Нафтогаз» позбавили статусу монополіста

«Нафтогаз» позбавили статусу монополіста

Новий уряд дозволив купівлю газу приватним компаніям через імпорт з будь-яких напрямів. Влада вважає, що такі кроки допоможуть створити сприятливі умови для розвитку газового ринку на теренах України.

«НАК «Нафтогаз» дозволив приватним компаніяv імпортувати газ з будь-яких напрямків. Про це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив сьогодні на засіданні Уряду, повідомляє «ГолосUa».

Зокрема, посадовець підкреслив, що офіційний Київ транспортуватиме будь-який газ цих компаній.

«Офіційно заявляю: НАК «Нафтогаз України» видав дозвіл всім компаніям, будь-яким, які хочуть купувати газ за імпортом – купувати його там, де вони хочуть. Ми протранспортуємо весь природний газ, закуплений за імпортом будь приватною компанією», – сказав пан Яценюк.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів зобов’язав компанії купувати «блакитне» паливо лише у «Нафтогазу». Тоді приватні газовидобувні компанії заявили про невиправдані ризики для свого бізнесу.

Читайте також: Росія зменшить транзит газу через Україну

Що ж стосується газового ринку в Україні, то Прем’єр наголосив, що ринок «блакитного» палива з’явиться тоді, коли всі будуть сплачувати за нього однакову ціну.

«Щодо ринку газу, то він з'явиться тоді, коли всі будуть платити однакову ринкову ціну. Чому уряд прийняв рішення зробити тимчасово НАК «Нафтогаз України» монополістом з продажу газу для промислових підприємств? Буду відвертий: «Нафтогазу» віддали споживачів, які платять найменші і найдешевші ціни, - населення і ТЕСи, які взагалі не розраховуються. При цьому ми беремо кредит, ми закачуємо газ. Платимо проценти, як держава, за цими кредитами, а приватний сектор взяв собі декілька індустріальний компаній і нормально заробляє», - сказав пан Яценюк.

Читайте також: Поставки газу до Європи через Україну «впали»

Голова уряду планує перейти на ринкові ціни. На думку посадовця, це і буде відправною точкою у процесі створення ринку газу в Україні. Що ж стосується збитків, то влада налаштована на часткові виплати.

«Прийшов час, як я заявив з цієї трибуни, щоб було все справедливо. Пройдемо складний етап, трошки заробили вони, а тепер заробить державна компанія. Частково компенсуємо збитки, перейдемо на ринкові ціни, і всі будуть щасливими, матимемо однакові ціни, і буде повний ринок», - сказав Арсеній Яценюк.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, на початок грудня заборгованість ТКЕ, ТЕЦ та прямих промислових споживачів перед НАК «Нафтогазом» зменшилась на 231 млн грн в порівнянні з останнім тижнем листопада. Наразі заборгованість підприємств складає майже 15 млрд гривень.

 
Коментарі (0)