ГоловнаКоментаріГазопостачанняПовернення розкрадених коштів не врятує «Нафтогаз»

Повернення розкрадених коштів не врятує «Нафтогаз»

«Нафтогаз» та «Укртрансгаз» звинувачують у розкраданні державних коштів. Сума завданих збитків складає майже півмільярда гривень. Та, на думку експертів, навіть відшкодування цієї суми не допоможе НАКу скоротити борги.

Генеральна прокуратура звинувачує деяких посадових осіб НАК «Нафтогазу» та ПАТ «Укртрансгазу» у завданні державі збитків на 400 млн гривень. Експерти вважають, що це сталося внаслідок завищення вартості наданих послуг. Не відкидають також і варіант оплати ненадійному постачальнику, який в подальшому міг не виконати свої зобов’язання. Зокрема, такої думки притримується співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, передає «Голос Столиці».

За його словами, навіть якщо винних у цій справі знайдуть та зобов’яжуть відшкодувати збитки, то проблеми «Нафтогазу» це не вирішить, адже борги компанії в минулому році перевищували 100 млрд гривень.

«Якщо навіть ці 400 мільйонів гривень помножити на 10, якщо зловлять 10 таких організованих банд, то і це, на жаль, проблему «Нафтогазу» не вирішить. Борги «Нафтогазу» перевищували 110 мільярдів гривень минулого року. На таку суму він був профінансований з бюджету, так що можна уявити різницю», - зазначив пан Марунич.

Читайте також: Розділення «Нафтогазу» планують пришвидшити

Відтак, експерт припустив, що такі схеми працюють задля виведення чималих грошових сум з великих держкомпанії. Зауважимо, що «Нафтогаз» підзвітна Міністерству палива та енергетики, яке заключає з НАКом трудовий контракт.

Варто зазначити, нещодавно «Нафтогаз України» направив 2,28 млн грн за послуги з аудиту фінансової звітності. Компанія проведе аудит фінансової звітності «Нафтогазу» та її філіалів за 2014 рік, щоквартальний та річний аудит фінансової звітності за 2015 рік, а також аудит бухгалтерського та податкового обліку.

Нагадаємо, уряд ухвалив рішення збільшити статутний капітал НАК «Нафтогаз України» за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики для розрахунків за імпортний газ на на 31,5 млрд грн.

 
Коментарі (0)