ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024І.Насалик:«У січні вдалося не тільки не спрацювати вугілля, а й збільшити запаси на складах на 21 тис. тонн»

І.Насалик:«У січні вдалося не тільки не спрацювати вугілля, а й збільшити запаси на складах на 21 тис. тонн»

Ігор Насалик прозвітував на засіданні Уряду щодо проходження осінньо-зимового періоду в умовах надзвичайних заходів в енергетиці
Міністр проінформував, який був стан енергосистеми у період підготовки  до ОЗП та звернув увагу на причини спрацювання значної кількості вугілля в літній період. «Реально  опалювальний сезон ми проходили не взимку, а травень-червень-липень-серпень», - наголосив він. «Навантаження на теплову генерацію влітку було на 20% вище, ніж під час опалювального сезону 2016 року». Теплова генерація спрацювала додатково 2 млн тонн вугілля, щоб забезпечити стале проходження літнього періоду. Міністр звернув увагу на потребу в економії дорогого природного газу. «Якщо по плану передбачалося порядку 5 млрд куб. метрів, то теплова генерація використала 3 млрд 800 млн куб. метрів газу, що в еквіваленті складає додатково 2 млн тонн», - додав Міністр. Крім того, за словами І. Насалика, Україна увійшла в літній сезон з 9-ма енергоблоками АЕС.
 
Міністр також  зазначив, що період підготовки до зими максимально використали, щоб завершити ремонтні кампанії енергоблоків АЕС. «На сьогодні можу проінформувати наше суспільство, що розраховано ремонтний майданчик на 4 роки до 2020 року, і ми з точністю до 10 млн кіловат можемо сказати, що буде виробляти атомна промисловість через 4 роки», - повідомив він.
 
Щодо накопичення палива Міністр зазначив, що, починаючи з 1 млн тонн вугілля, вдалося вийти на загальні показники, які були передбачені Кабінетом Міністрів. Крім того, у січні вдалося не тільки не спрацювати вугілля, а навпаки, збільшити запаси на складах на 21 тис. тонн.
 
Окремо Міністр зупинився на заходах з метою зменшення використання вугілля антрацитової групи. Зокрема, за його словами, у травні була започаткована програма переведення 2 і 5 енергоблоків Зміївської ТЕС на ПАТ «Центренерго» з антрацитової групи вугілля на використання вугілля марки «Г» і «ДГ». «Ця програма буде завершена вже протягом ІІ і ІІІ кварталів цього року. Дана програма дає можливість замістити 1 млн тонн антрацитової групи вугілля на марку газової групи», - наголосив Міністр.
 
За його словами, у вересні 2017 року планується завершення проекту «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська». «Програма дає змогу додатково замістити 250 тис. тонн вугілля щомісяця. Тобто, якщо вона входить за планом у вересні, то до кінця року можна зекономити 750 тис. тонн антрацитової групи вугілля», - наголосив Ігор Насалик.
 
Крім того, як повідомив Міністр, влітку минулого року введена в експлуатацію високовольтна повітряна лінія «Рівненська АЕС - підстанція «Київська», яка дала можливість вирішити два питання: «відкрити можливості потужностей Рівненської та Хмельницької АЕС і замістити 1,4 млн тонн антрацитової групи вугілля».
 
Також, за його словами, продовжується впровадження вже другого проекту з будівництва гідроакумулюючих станцій на Дністровській ГАЕС. «Разом ці два проекти дають економії 700 тис. тонн вугілля», - підкреслив Міністр.

«Тому, якщо зібрати всі ці проекти разом, то заміщення склало близько 3 млн тонн», - підсумував Ігор Насалик та наголосив на продовженні реалізації урядової програми щодо диверсифікації антрацитової групи вугілля. 

 
Коментарі (0)