ГоловнаВибір редакціїУтилізація ТПВНебезпечне сміття охопило Україну

Небезпечне сміття охопило Україну

Громади повинні вимагати від влади встановлення у достатній кількості контейнерів для батарейок, люмінесцентних ламп, термометрів і акумуляторів. Відсутність системи збору й утилізації цих небезпечних речей є прямим порушенням закону «Про відходи».

Потрапляючи на сміттєзвалища, небезпечні побутові відходи забруднюють не лише повітря, а й ґрунтові води. Аналіз проб ґрунтів та води навколо сміттєзвалищ вказує на зростання рівня забрудненості довкілля дуже небезпечними для  всього живого речовинами, зокрема фенолами та ртуттю. Одна з причин –  порушення закону України «Про відходи» й норм поводження з небезпечними побутовими відходами. Про це пише Радіо Свобода.

Скидання сміття гамузом, відсутність контейнерів для відпрацьованих батарейок, люмінесцентних ламп, ртутних термометрів та інших небезпечних використаних речей призводить до того, що шкідливі речовини безконтрольно потрапляють у сміттєві баки (або просто викидаються будь-де) й вивозяться на сміттєзвалища.
 
Громади повинні вимагати від влади встановлення у достатній кількості контейнерів для небезпечних відходів: батарейок, люмінесцентних ламп, термометрів, акумуляторів, а також їх регулярного вивезення й утилізації, зазначає еколог Андрій Хрутьба, координатор екологічних проектів «Зробимо Україну чистою» та «Друге життя: подвійний добрий вчинок».
 
Усвідомлення людьми реальної небезпеки для їхнього життя й здоров’я через неконтрольоване викидання небезпечних побутових відходів – це один із головних чинників, що має призвести до вирішення цієї проблеми. «Владу треба стимулювати у цьому питанні», – вважає еколог.
 
 
Як повідомяла «Україна Комунальна» раніше, у вересні 2013 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ затвердило Методичні рекомендації щодо безпечного поводження з компонентами небезпечних відходів у складі побутових відходів. 
 
Так, відповідно до закону «Про відходи» наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 30.08.2013 №423 затверджено Методичні рекомендації щодо безпечного поводження з компонентами (складовими) небезпечних відходів у складі побутових відходів.
 
Щоправда, надання методичних рекомендацій – це ще не встановлення контейнерів. 
 
Коментарі (0)